Reynders elfogadta Varga Juditék igazságügyi csomagját

Az igazságügyi reformcsomag brüsszeli jóváhagyása 13 milliárd eurót érint, azaz 4900 milliárd forintot az EU-s forrásokból.

Magyar Nemzet
2023. 04. 27. 10:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megvan a brüsszeli zöld lámpa. A jogérvényesülésért felelős biztos tegnapi tájékoztatása alapján a kormány kezdeményezte az Európai Bizottsággal egyeztetett igazságügyi csomag benyújtását az Országgyűlésnek” – jelentette be Varga Judit a Facebook-oldalán. Az igazságügyi miniszter elmondta: a legnagyobb hazai és nemzetközi ellenszélben is sikerült teljesíteniük azt, amit vállaltak. Hozzátette: 

továbbra is azért dolgoznak, hogy a magyar emberek mielőbb megkapják a nekik járó forrásokat.

Mint ismert, Didier Reynders az Európai Bizottság igazságügyi/jogegyenlőségi biztosa „szakmai meggyőződése alapján” az Európai Bizottság biztosi kollégiumában támogatásra fogja javasolni az igazságügyi módosító csomagot, amiről már hétfőn megszületett a technikai megállapodás, miután Varga Judittal tárgyalt. Az igazságügyi reformcsomag brüsszeli jóváhagyása 13 milliárd eurót érint, azaz 4900 milliárd forintot az EU-s forrásokból.

 

Ezek voltak az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság korábbi elvárásai a magyar kormánytól: 

  • erősítsék meg az Országos Bírói Tanács (OBT) szerepét és hatásköreit, valamint a kúriai bírók függetlenségét, és meg kell szüntetni annak akadályait, hogy a magyar bírók az Európai Unió Bíróságához forduljanak, ha úgy látják, nincs összhangban a hazai és az uniós jog.
  • meg kell szüntetni a hatóságok lehetőségét, hogy jogerős ítéleteket támadhatnak meg az Alkotmánybíróságon. 
  • az OBT hatásköreinek az erősítése; és bár nem kapna vétójogot az OBH elnöke és a Kúria elnöke kinevezésekor, de véleményezési jogot igen. A Kúria elnöke nem lesz újraválasztható, az OBH főbíró elnöke viszont kilenc év után is marad a tisztében, ha az új elnököt nem tudja megválasztani kétharmados többséggel az Országgyűlés. A bírók átrendelését ugyan megvétózhatja az OBT, de indokolnia kell a vétót. 
  •  a reformcsomag a csak „a személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabályok betartása mellett” engedné a OBT számára a hozzáférést a bíróságok igazgatásával kapcsolatos információkhoz.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Forrás: Facebook)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.