A keleti határra látogattak a türk államok ombudsmanjai

A Török Köztársaság, Azerbajdzsán, Üzbegisztán és Kazahsztán ombudsmanjai Beregsurányban személyesen tájékozódnak arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek számára nyújt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

2023. 05. 17. 17:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa meghívására hazánkban tartja soron következő nemzetközi konferenciáját a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége. 

Az első magyarországi Türkomb-találkozó keretében a Török Köztársaság, Azerbajdzsán, Üzbegisztán és Kazahsztán ombudsmanjai egyúttal Beregsurányban személyesen tájékozódnak arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek számára nyújt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. 

Kozma Ákos az alapvető jogok ombudsmanja. Fotó: Mirkó István

Többnapos látogatásuk során a türk delegáció tagjai továbbá Debrecenben informálódnak az AJBH Területi Irodáinak a működéséről, valamint egyeztetéseket folytatnak többek között az Alkotmánybíróság elnökével, Sztáray Péterrel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkárával, a rendőrség és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.

Az első magyarországi Türkomb-találkozó keretében hazánkba érkezett Seref Malkoc török vezető ombudsman és Sadettin Kalkan török területi közigazgatásért felelős ombudsman, valamint Sabina Aliyeva azeri, Feruza Eshmatova üzbég ombudsman és Alua Nadirkulova, a kazah ombudsmani intézmény hivatalvezetője.

A türk államok ombudsmanjait tömörítő szövetség delegációja Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kíséretében szakmai megbeszélést folytatott Tóth Tamás bv.-altábornaggyal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával, továbbá Farkas József r. dandártábornokkal, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye rendőrfőkapitányával.

A nemzetközi küldöttség ma az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Debreceni Területi Irodájában, majd a magyar–ukrán határszakasznál – a beregsurányi határátkelőnél, segítőponton és ideiglenes ombudsmani irodában tett látogatást.

Kozma Ákos tájékoztatást adott a türk ombudsmanok számára az Ukrajnából, a háború elől hazánkba menekülő emberek fogadásának körülményeiről és a segítésük érdekében tett intézkedésekről, a közvetlen jogi és humanitárius támogatásuk érdekében létesített határ menti ombudsmani információs pontok munkájáról és eddigi tapasztalatairól, valamint az AJBH Debreceni Területi Irodájának működéséről.

Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta: 

„A Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége delegációja most először tesz hivatalos látogatást hazánkban. A magyar ombudsmani intézmény készen áll arra, hogy az általunk az elmúlt években az alapjogvédelem különböző területein szerzett tapasztalatokat, jó gyakorlatokat megosszuk türk kollégáinkkal. Igaz ez úgy az általános ombudsmani jogvédelem kérdéseire, mint az egyes speciális fókuszú alapjogvédelmi területeinkre is, amelyek között kiemelt jelentőséggel bírnak a rendőrségi panaszok, az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos kérdések, a fogyatékosságügy vagy akár a gyermekvédelem alapjogi aspektusai.”

A következő napokban a Türkomb küldöttségének tagjai és dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa emlékfát ültetnek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén a szervezet első magyarországi találkozója alkalmából, valamint megtekintik a Veszprém vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetet.

A többnapos programot a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége budapesti nemzetközi konferenciája zárja.

Borítókép: Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa egy korábbi látogatásán a keleti határon (Fotó: MN-archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.