Magyarország elkötelezett az emberi jogok biztosításában

Első nálunk tett hivatalos útján interjút adott a Magyar Nemzetnek Chris Field nemzetközi ombudsman, valamint vendéglátója, Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa. Az ukrajnai háború elől menekültek ügyében tájékozódó Nemzetközi Ombudsmani Intézet elnöke lapunknak hangsúlyozta: minden oldalról kiemelkedő elkötelezettséget tapasztalt hazánkban az emberi jogok védelme iránt.

2022. 09. 20. 7:30
null
20220914 Budapest Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Chris Field nemzetközi ombudsman találkozója. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igen sűrű volt a programjuk, a magyar–ukrán határtól a veszprémi börtönig számos helyszínre ellátogattak.

Chris Field: Azt gondolom, kiemelkedő három napon vagyunk túl. Nagyon tartalmas és sokrétű programot biztosítottak számunkra. Mérhetetlenül hálás vagyok Kozma Ákos biztos úrnak, akivel immár jó néhány éve dolgozunk együtt, és kiváló csapatának azért, hogy gyakorlatilag Magyarországon átutazva bemutatta nekünk, hogyan védi az intézménye az alapvető emberi jogokat, mi mindent tesznek kollégáival az ukrajnai menekültek védelmében. Első alkalommal járok Magyarországon, de azt biztosan állíthatom, nem ez lesz az utolsó látogatásom.

Chris Field nemzetközi ombudsman. Fotó: Mirkó István

Kozma Ákos: Chris Field elnök úrral három napon át folyamatosan jártuk az országot. Saját szemével láthatta azon erőfeszítéseinket, amelyekről az elmúlt időszakban folyamatosan igyekeztem tájékoztatni a nemzetközi ombudsmani közvéleményt. Kéthetente egy angol nyelvű hírlevelet adtam ki a háborúval kapcsolatos alapjogvédelmi helyzetről, amelyet elküldtünk többek között a Nemzetközi Ombudsmani Intézetnek (IOI) és tagszervezeteinek. Elnök úrnak így voltak információi, de szorgalmaztam, hogy jöjjenek el és nézzék meg személyesen is az általunk végzett munkát. Az elmúlt négy hónapban négy ombudsman járt nálunk. Először Görögországból Andreasz Pottakisz, az IOI európai regionális elnöke, és szlovén kollégám, Peter Svetina, aztán a török vezető ombudsman, Seref Malkoc látogatott el hozzánk. Törökországnak komoly tapasztalatai vannak a szír menekültek milliói kapcsán, tőlük sok mindent tanulhatunk, de ő mégis úgy búcsúzott, hogy ők tanulnak tőlünk. Most pedig Chris Field, akinek hivatalos látogatása az eddigi hároméves biztosi működésemnek a legnagyobb elismerése.

Kozma Ákos alapvető jogok biztosa. Fotó: Mirkó István

– Milyen benyomásokat szerzett az emberi jogok védelme területén?

 C. F.: Kifejezetten pozitívan értékelem és kivételesnek tartom a Magyarországon az ombudsman által az emberi jogokért végzett tevékenységet. Azt gondolom, hogy hazájukban nagyon jól őrzik az alapvető emberi jogokat, és betartják az azokra vonatkozó előírásokat. Kozma Ákos, akit most már jó barátomnak mondhatok, nagyra becsült tagja az ombudsmani közösségnek mint a magyarországi alapvető jogok biztosa, és az általam elnökként vezetett IOI-nak is nagyon fontos tagja. Ahogyan láttam Kozma Ákost és munkatársait a magyar–román és magyar–ukrán határokon, például az Ukrajnából érkező menekültek fogadása során, ahogyan az emberi jogaikat biztosítják, védik, az mindenképpen szívmelengető tapasztalat volt számomra is. Mindebből jómagam is sokat tanultam.

– Magyarországot rendre az a vád éri, hogy nem kezeli megfelelően az emberi jogokat. Ezek szerint nincs igazuk a kritikusoknak?

C. F.: Ahol csak jártunk, kiemelkedő elkötelezettséget tapasztaltam minden oldalról az emberi jogok védelme iránt – a rendőrség, az egyéb állami szervek, a civil szervezetek, az alapvető jogok biztosa és munkatársai, az Alkotmánybíróság, annak elnöke, az önkéntesek, valamint az egyes állampolgárok részéről egyaránt. Ez az erős elkötelezettség kifejezetten látszott abban, ahogy a magyar emberek akár egyéni, akár testületi szinten az Ukrajnából menekülőkhöz, a háború áldozataihoz viszonyulnak. Így csak a pozitív benyomásaimra tudok hagyatkozni, és még egyszer hangsúlyozni, elkötelezettek az emberi jogok biztosításában, védelmében és a szabályok betartásában. Mind az IOI, mind a magam és országom, Ausztrália nevében köszönetet szeretnék mondani ezért önöknek, a magyaroknak. Szerte a világon mindenki tudja azt, és az iskolában is nagyon sokat tanultunk erről, hogy a magyar történelem, tudomány és művészet kiemelkedő volt, miként ma is az, és azt is, hogy a magyaroknak nagyon éles eszük van, de most azt is átéltem személyesen, hogy nagyon melegszívűek is.

– Kijelentené, hogy sehol semmilyen negatívumot nem tapasztalt? A civil szervezetekkel való találkozásaikon sem?

C. F.: Ombudsman vagyok, és a Bibliára teszek esküt, amikor beiktatnak, hogy én mindig az igazat mondom. Most is a teljes igazságot mondtam el. Valamennyi helyszínen, így például a záhonyi vasútállomáson is számos beszélgetést folytattam, többek között a civil szervezetek képviselőivel is, és csak azt tapasztaltam, hogy – és ezt őszintén mondhatom – nagyszerű az együttműködés Kozma Ákos ombudsman, a munkatársai és a rendőrség, a segélyszervezetek, köztük a Vöröskereszt vagy éppen a civil szervezetek munkatársai között. Semmiféle negatívumot nem láttam.

 K. Á.: Az IOI a világ szinte minden táján összefogja az ombudsmanokat: elnök úr több mint 150 ország közel négyszáz ombudsmanjának és nemzeti emberi jogi intézményének a képviselője. Ennél rangosabb és komolyabb elismerést e területen nem kaphat Magyarország.

– Több mint kétszáz napja tart a háború. Mennyire terheli meg ez önt és munkatársait?

K. Á.: Tény, hogy sok munkánk volt az elmúlt hat hónapban és van a mai napig. Rögtön a háború kitörését követően meghoztam azt, az ombudsmani világban eddig szokatlan döntésemet, hogy kitelepülünk a határ mellé. Ombudsman kollégáim reagálása általában – mint ahogy a Covid-járvány alatt is történt – az online térbe való húzódás volt. Az ukrán konfliktus kapcsán is inkább közlemények, nyilvános nyilatkozatok formájában tevékenykednek. Én azonban úgy döntöttem – tekintve, hogy Magyarország határos Ukrajnával, és ennél direktebb módon nem is tudná befolyásolni az életünket a háború –, hogy a válság kirobbanása utáni harmadik napon Záhonyban a vasútállomáson megnyitunk egy ideiglenes ombudsmani irodát. Ennél közvetlenebb módon nem is tudtunk volna segíteni a háború elől menekülőknek. Aztán két héttel később, érezve a záhonyi kirendeltségünkre nehezedő súlyt és nyomást, Beregsurányban létesítettünk egy újabb ideiglenes ombudsmani információs pontot. Majd pedig a kormány által Budapesten, a BOK Sportcsarnokban létrehozott segítségponton is felállítottunk egyet. Így az ukrajnai menekülteket a helyszínen, három helyen segítjük jelenleg is, ahol munkatársaim azóta is folyamatosan látnak el szolgálatot önkéntes alapon.

– Ön is kiment a határra?

 K. Á.: Természetesen heteken át személyesen is részt vettem ebben a munkában is, és amikor csak az időm engedi, most is ott vagyok. Úgy vélem, a vezető feladata, hogy a kollégáival együtt ott legyen, ahol igazán ég a ház. Számomra nem volt olyan, hogy hétvége van, vagy lejárt a munkaidő, mentem és csináltam, amikor arra szükség volt, és ezt teszem azóta is. És hála kollégáimnak, akiket külön köszönet illet, fent tudjuk tartani ezt a területi jelenlétet azóta is.

– Fáradhatatlannak tűnnek, hiszen a határ menti feladatokon túl is védik az emberi jogokat.

K. Á.: Ha szabad így fogalmaznom, valóban nem unatkozunk. Az év első negyedévében, szintén azt kell mondjam, az ombudsmani gyakorlatban eddig szokatlan módon, nyitottunk hat regionális irodát Magyarországon. Ezeket a háborútól függetlenül is átadtuk volna, de így még nagyobb jelentősége volt, hiszen abban a térségben, Miskolcon és Debrecenben is létesítettünk egy-egy területi irodát, valamint Szegeden, Székesfehérvárott, Pécsett és Győrött is. Field elnök úr úgy fogalmazott erről, hogy úttörő vállalkozás egy ombudsman részéről, ami számomra az első perctől kezdve az elkötelezettségemet is jelzi, hiszen mindig is azt mondtam, az emberek közé kell menni. Hiába a digitális világ, hiába, hogy intézményünket is el lehet érni hivatali kapun, e-mailben vagy elektronikus űrlapon, a hozzánk fordulók jelentős része számára nem biztos, hogy adott ez a fajta elérhetőség. Így, hogy kitört a háború, nyilván még nagyobb súllyal esett a latba a területi irodák megnyitása, és még többet tudnak a miskolci és debreceni kollégáim besegíteni a záhonyi és a beregsurányi területi jelenlétünkben, munkánkban.

– A jelenlegi nemzetközi helyzetben szinte borítékolható, hogy az ukrajnai háború még hosszú hónapokig, de lehet, hogy évekig tart, emiatt óriási munka hárul az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalára. Mivel tudja segíteni a magyar hivatal munkáját a Nemzetközi Ombudsmani Intézet a munkájukat?

C. F.: Igaza van, a háború sajnos valószínűleg még hónapokig vagy még tovább is elhúzódhat. Az utóbbi napokban saját szememmel láttam a menekülteket a felkeresett helyszíneken, és azt a munkát, amellyel ombudsman úr és kollégái közvetlen segítséget nyújtanak számukra. Kijelenthetem, hogy a Nemzetközi Ombudsmani Intézet részéről minden létező támogatást meg foguk adni azoknak az országoknak, amelyek támogatják az ukrán népet a menekülők megsegítésével. Az egyik konkrétum, amelyet említeni tudok, hogy decemberben Kijevbe utazom, ahol az ukrán ombudsmannal is találkozni fogok. Eltökélt és elkötelezett vagyok abban, hogy támogatom az Ukrajnát támogató országokat, és azok ombudsmanjait.

Borítókép: Kozma Ákos (balról) és Chris Field (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.