Alaptalan tervekkel haknizik a Lánchíd autómentességéért Karácsony

Hiába ígéri és vonná be a folyamatba a fővárosiakat Karácsony Gergely, nincs joga átszabni a Lánchíd körüli köztereket és utcákat. A főpolgármester megtévesztő szöveggel és fotókkal próbálja rábírni a budapestieket, hogy a Lánchíd autómentessége mellett tegyék le a voksukat a „fővárosi lakógyűlés” kérdőívében. Mint írta: ahhoz, hogy ezek a tervek megvalósuljanak, a jelenlegi, autómentes forgalmi rend megmaradására van szükség. A valóság az, hogy akárhogy szavaznak az emberek, a főpolgármesternek nincs hatásköre sétálóutcává alakítani a Lánchíd környékét, mert az említett utcák, terek tavaly 99 évre az V. kerületi önkormányzat vagyonkezelésébe kerültek.

2023. 05. 18. 16:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Lánchíd a haladás szimbóluma volt, amikor felépült, és mi azt szeretnénk, hogy legyen a haladás szimbóluma most is, és hozza el a környező terek átalakítását. Erő Zoltán főépítész úrral és Grabner Balázs tájépítésszel, a Korzó Tervezési Stúdió vezető tervezőjével bemutattuk a Clark Ádám tér, a József Attila utca, a Széchenyi tér látványterveit. Ahhoz viszont, hogy ezek a tervek megvalósuljanak, a jelenlegi forgalmi rend megmaradására van szükség a Lánchídon” – ezzel a szöveggel kampányolt Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd autómentessége mellett, arra kérte a budapestieket, hogy ennek tükrében döntsenek a „fővárosi lakógyűlés” kérdőívében.

A Széchenyi tér és a József Attila utca látványterve. Fotó: Fővárosi önkormányzat 

Csakhogy az impozáns látványterveket a fővárosi önkormányzat nem valósíthatja meg, ugyanis tavaly számos közterületet az állam átvett a fővárostól, mert a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat elhanyagolta azokat. Koszosak, gazosak voltak Budapest belvárosának utcái, terei, ezért döntött úgy a kormány, hogy a vagyonkezelést 99 évre átadja az V. kerületi önkormányzatnak. Ennek tükrében a főváros egy kapavágást nem tehet azokon az ingatlanokon.

 

A Széchenyi tér tavaly augusztusban került a belváros önkormányzatának a kezelésébe, előtte 2019 októberétől Karácsony Gergely vezette főváros alá tartozott. Érdeklődésünkre az V. kerületi önkormányzat elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat ebben az időszakban bemutatott fejlesztési tervei szerint mindössze három százalékkal szándékozott növelni a Széchenyi tér zöldfelületét, ennek kapcsán az V. kerület már akkor jelezte, hogy nem elégséges. A tér megújítását – műszaki szempontból és mindenekelőtt a lakosságra tekintettel is – célszerű lett volna a Lánchíd fejlesztésével összehangolni, akkor azonban Karácsonyék semmi érdemi intézkedést nem tettek ennek érdekében.

Lapunk többször beszámolt arról, hogy a főváros elhanyagolta a belvárosi tereket, ilyen volt a Vörösmarty tér is, ahol kiégett a fű vagy a Hild téri játszótérre hajléktalanok költöztek be, az állapota erőteljesen romlott. Az utóbbinál zajlik a tér teljes körű felújítása, V. kerületi forrásból. Emlékezetes: a Hild teret Karácsony Gergely önként adta át a belváros önkormányzatának, forrásbiztosítás nélkül.

Az alaptalan tervek mutogatása nem újdonság, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nagyobb választási ígéretei csak ígéretek maradnak, mint például a Budapesti Nagyerdő létrehozása vagy a Városháza parkolójának parkká alakítása. A kampányígéret úgy szólt: amennyiben győz Karácsony, megnyitja a Városháza parkolóját mindenki előtt. Alig egy hónapja a főpolgármester már a legnagyobb budapesti közpark, a 130 hektáros, nagyrészt elhanyagolt Népliget megújulásáról posztolt látványterveket, amelyek ebben a ciklusban biztos, hogy nem valósulhatnak meg, ahogy a már említett, jóval kisebb, mindössze néhány ezer négyzetméteres Városháza előtti pihenőpark sem.

Borítókép: Lánchíd körüli sétálóutcák látványterve (Fotó: Fővárosi önkormányzat)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.