A kormány átalakítaná a választási törvényt

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott törvénymódosító javaslat szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt. Mindez az önkormányzati választást megelőző egyéves időszakra vonatkozik. A tízezer főnél nagyobb településeken pedig az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania egy pártnak, ha kompenzációs listát akar állítani.

2023. 05. 17. 17:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati választás tavaszi időpontjához igazítaná a részletszabályokat a kormány − derül ki az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott, a Magyar Nemzet birtokába jutott törvénymódosító javaslatból. Az eljárási szabályok eddig az őszi választáshoz képest határozták meg, hogy meddig lehet időközi választást tartani. Ez módosulna, tekintettel arra, hogy korábban arról döntött a parlament: az EP-választással egyidejűleg lesznek az önkormányzati választások 2024-ben. Mindezzel egyébként a kormánypártok számításai szerint 9-10 milliárd forintot spórol az állam.

 

A mandátumot birtokló párt dönthet

A módosító javaslat szerint emellett a már kiírt választások közül azokat tartják meg, ahol a kampány már elkezdődött, tehát 50 napnál kevesebb van hátra az időpontig. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján jelenleg 15 településen várható valamilyen időközi választás (polgármester, önkormányzati képviselő, nemzetiségi képviselő). Ezek közül nyolcra biztosan sor kerül. 

A törvény kihirdetésétől függően ez azt is jelentheti, hogy nem lesz időközi ott, ahol május 27-én indulna a kampányidőszak. 

Ilyen például a XII. kerület, ahol a Vágó István (DK) halála miatt megüresedett mandátum betöltéséről szavaznának a hegyvidékiek. Az indítvány szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt. 

 

Az egyéni körzetek kétharmadában jelöltet kell állítani

A módosítás kiterjed arra is, hogy tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania egy pártnak vagy pártszövetségnek, ha kompenzációs listát akar állítani. Ugyanez a szabály érvényesülne a budapesti kerületekben: 

kompenzációs listája annak a jelölőszervezetnek lehet, amely a kerületek kétharmadában polgármesterjelöltet állított. 

Ez egyébként igazodik az országgyűlési választásra érvényes szabályhoz. Ugyancsak szerepel a javaslatban, hogy a fővárosi kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az így megszerezhető mandátumok száma. Ez szintén az országgyűlési választási mintával van összhangban. A törvénymódosításról információnk szerint jövő kedden szavaz majd a parlament, s a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

Borítókép: Parlament (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.