Fontos új elemek kerültek be a Határtalanul programba

A Határtalanul program következő tanévre vonatkozó kiírására június 9-én 14 óráig lehet pályázni szerdától, amelyben több újdonság is szerepel. A program 2011-es indulása óta már több mint ötszázezer magyarországi diák jutott el külhoni magyarlakta területekre, ők csaknem kilencezer kiránduláson vettek részt.

2023. 05. 10. 12:32
Határtalanul program Potápi Árpád
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvános mától a Határtalanul program következő tanévre vonatkozó kiírása, a pályázatokat elektronikus formában június 9-én 14 óráig lehet benyújtani – erről beszélt szerdán délelőtt sajtótájékoztatón Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A Határtalanul program célja a határon túli kirándulások támogatása, a Magyarország határain kívül élő magyarság megismerése, valamint a magyarországi és külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolatok kialakítása és erősítése. Fontos cél, hogy az anyaországi gyermekeknek, diákoknak bemutassák: a határon túl is élnek magyarok. Potápi Árpád János felhívta a figyelmet, hogy a program 2011-es indulása óta már 888 település több mint ötszázezer magyarországi diák jutott el külhoni magyarlakta területekre a programnak köszönhetően, ők csaknem kilencezer kiránduláson vettek részt.

Határtalanul program Potápi Árpád
A Határtalanul programok kirándulásait óriási érdeklődés kíséri. Fotó: Teknős Miklós

A program fontos eredményeket hozott, hiszen a Határtalanul kirándulásokon, egyedi programokon részt vevő diákok 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a külhoni látogatás életre szóló élmény volt neki. Az államtitkár kifejtette, hogy a 2022-es pályázat kirándulásai most is zajlanak, májusban összesen 642 program valósul meg, jelenleg is több mint ötezer diák van úton.

Potápi Árpád János a következő tanévre vonatkozó pályázatról elmondta: olyan – legalább kétéjszakás – tanulmányi kirándulásokat tudnak támogatni, amelyeket magyarországi székhelyű általános iskola, hat vagy nyolc évfolyammal működő gimnázium, szakgimnázium vagy általános iskola feladatait is ellátó többcélú köznevelési intézmény és szakképző intézmény szervez. Fontos, hogy a pályázó csoportban legyen legalább tíz olyan tanuló, aki a 2023/2024. tanévben az általános iskola 7. évfolyamán vagy a hat évfolyammal működő oktatási intézmény 3. évfolyamán nappali rendszerű képzésben vesz részt, és aki a tanulmányi kirándulás időpontjában az oktatási intézménnyel tanulói jogviszonyban áll. 

A kiírás szerint a kirándulást Románia, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire lehet szervezni. Szóba jöhet olyan, a célországokon belül található helyszín is, amely nem magyarlakta terület ugyan, de megtalálható a Kárpát-medencei bakancslistán, a Rákóczi nyomában – Kárpát-medence útikönyvben vagy a Határtalanul! Barangoló honlapon szereplő helyszínek között.

Potápi Árpád János arra kérte a kiránduló csoportokat, hogy lehetőség szerint koszorúzzák meg azokat a magyar emlékhelyeket, amelyeket felkeresnek. A teljes támogatási keretösszeg négymilliárd forint, míg az igényelhető vissza nem térítendő támogatás mértéke ötszázezer és ötmillió forint közötti összeg lehet. Ennek nagysága függ a csoport létszámától és a megtenni tervezett kirándulás nagyságától.

Potápi Árpád János a pályázati kiírás újdonságai között említette, hogy a maximálisan nyújtható támogatás mértékének kiszámításához használandó képletben a napidíjat és a kilométerdíjat megemelték, az új számok 16 ezer forint/fő/nap és nyolcszáz forint/kilométer. A projektvezetői díjat szintén megemelték százezer forintra, és fontos, hogy a buszsofőr szállása és étkezési költsége is elszámolható a pályázatban. Az államtitkár elmondta: az új kiírásban pontosan behatárolták az egyes célországok magyarlakta területeit, a Szlovéniába és Horvátországba szervezett kirándulásoknál ugyanakkor engedélyezték, hogy a határ közelében, Magyarországon keressenek szálláshelyet. Síelést is lehet szervezni a programban, de kizárólag Székelyföldön.

Új választható elemek kerültek be a programba, így a csoport helyi termelőket látogathat meg, továbbá olyan ismert, helyi személyeket kereshet fel, akik az adott település fejlesztése, hírneve öregbítése vagy a magyarság fennmaradása érdekében kiemelkedő tevékenységet folytatnak. Fontos az is, hogy az új kiírásban visszavezetik a pontozásos rendszert, amelyben pluszpontokat lehet szerezni.

A sajtótájékoztatón Szűcs Dóra, az Okos Doboz Kft. ügyvezetője bemutatta a program egyik új elemét, a Határtalanul Barangolót. Ez egy digitális tartalomtár, egy ingyenesen elérhető online felület, amely a külhoni régiók természeti és épített emlékeit mutatja be, és ezekhez kapcsolódnak feladatok is. A hetedikes korosztály a célcsoport, de a felület használatára invitálják a pedagógusokat is, akik az oldal segítségével feladatokat készíthetnek a diákoknak. A felület mobiltelefonokon is elérhető.

Borítókép: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár meghirdette a Határtalanul program új kiírását (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.