Kiírták az időközi választást Hegyvidéken az elhunyt Vágó István helyére

Júliusban tartják az időközi választást Hegyvidéken. A XII. kerületi választási bizottság július 16-át jelölte meg a voksolás időpontjaként, amikor új egyéni képviselőt választanak a DK elhunyt képviselője, Vágó István helyére. A körzet azért is érdekes, mert ez volt itt az egyetlen olyan egyéni mandátum, amelyet a baloldali összefogás birtokolt.

2023. 05. 08. 11:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„ A XII. kerületi választási bizottság a hegyvidéki 11. számú egyéni választókerületben települési önkormányzati képviselő időközi választást írt ki 2023. július 16-ára” – adta hírül a Hegyvidéki Önkormányzat honlapja. 

Az időközi választás kiírása Vágó István egyéni önkormányzati képviselő halála miatt vált szükségessé. A televíziós személyiség április 29-én, 74 éves korában hunyt el.

Vágó István a Demokratikus Koalíció színeiben politizált, ám a 11-es körzet mandátumát a baloldali összefogás zászlaja alatt szerezte meg. A 2019-es választás ebben a körzetben igen szoros volt, Vágó a fideszes Tóth Dezső ellen mindössze kilenc szavazattal nyerte a körzetet. Az sem elhanyagolható tény, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke, Kovács Gergely 360 szavazatot kapott, majd listás képviselői helyhez jutott. Ami szintén érdekessé teszi az időközi választást, hogy ebben az egyetlen egyéni körzetben nem fideszes jelölt szerzett mandátumot 2019-ben. 

A baloldali közös jelölt a Demokratikus Koalícióból került ki, ám a tavalyi országgyűlési választás baloldali előválasztásán a momentumos Hajnal Miklós győzte le az esélyesnek tartott Gyurcsány-párti Komáromi Zoltánt. Hajnal Miklós végül bejutott az országgyűlésbe is. 

A megváltozott helyi erőviszonyok miatt sem egyértelmű, hogy Vágó István helyére DK-s jelölt kerül, az sem, hogy a baloldal együtt indul el a megüresedett képviselői helyért. 

Kerestük a pártokat azzal kapcsolatban, hogy van-e már jelöltjük az időközi választásra, de egyelőre nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Borítókép: Vágó István, a Demokratikus Koalíció politikusa (Fotó: MTI/Marjai János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.