Orbán Viktor: Olyan törvényt szeretnénk, ami a diákoknak és a pedagógusoknak is jó

Jelenleg is zajlanak az egyeztetések, ezek lezárultával kerül majd a parlament elé a törvénytervezet.

2023. 05. 08. 14:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CPAC-ról kérdezte a miniszterelnököt Kunhalmi Ágnes, aki Varga Judit igazságügyi miniszter és Orbán Viktor ott elhangzott beszédéből is idézett. Az MSZP társelnöke a pedagógus életpályamodell módosítását célzó törvénytervezetről azt kérdezte, hogy miért szeretné „korlátozni a pedagógusok véleménynyilvánítási szabadságát” a kormány? 

Azonnali kérdése végén a múlt heti alkalomhoz hasonlóan Kunhalmi finoman fasisztázott is egyet. 

A tőlem vett idézetekkel egyetértek – kezdte válaszát Orbán Viktor. – A hivatásrend és a korporatív állam között van különbség – jelezte ezután a miniszterelnök. Hozzátette: 

A magyar kormány vállalja, hogy van néhány olyan szakma, amit hivatásszakmának gondol. 

Hozzátette: az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmi dolgozók és a katonák jogállása jelenleg is ilyen. Arra is emlékeztetett, hogy az életpályatörvény már érvényben van a pedagógusoknál. – Nem most választjuk le őket a közalkalmazottak csoportjából – jelezte.  

Orbán Viktor szerint a pedagógusok megérdemlik, hogy legyen külön életpályamodellt szabályozó törvényük. 

– Egyeztetések zajlanak, hogy ebben mi legyen benne, aztán majd az Országgyűlés elé kerül a törvénytervezet, és döntenek róla – mondta a miniszterelnök az új törvénytervezetről. 

Kunhalmi Ágnes viszonválaszában jelezte, hogy szerinte nem kell új hivatásrend, a saját önként tett vállalását kellett volna betartania a kormánynak, és jelenleg is a minimálbérrel együtt kellene emelni a pedagógusbéreket. 

– Olyan törvényt szeretnénk alkotni, ami elsősorban jó a diákoknak, másodsorban jó a pedagógusoknak is – tette világossá viszonválaszában Orbán Viktor. 

A miniszterelnök elmondta, hogy 2010-hez képest ma az oktatás költségvetési során 1400 milliárd forinttal több szerepel. 

Minden magyar pedagógust, szülőt is diákot emlékeztetett, hogy az MSZP volt az, amely egyhavi bért elvett tőlük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.