Óriás-tőrösdarazsak lepték el Pécs több pontját

Nem regisztráltak még olyan esetet, hogy megcsíptek volna valakit. Nem is szabad őket elpusztítani, ugyanis védettséget élveznek – olvasható a Biokom közleményében.

Magyar Nemzet
Forrás: BAMA2023. 05. 23. 17:29
The,Largest,Wasp,In,Europe,(megascolia,Maculata),With,A,Black
1993595861 Fotó: irina_raduga Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapvetően magányosan élő fajnak ilyenkor van a nászidőszaka, és leginkább fatuskók környezetében láthatjuk őket nagyobb rajokba verődve. Ezen időszakban a nőstények petéiket lemezescsápú bogarak lárváira rakják, amelyekből a kikelő darázslárvák táplálkozni tudnak.

Az óriás-tőrösdarázs-csípés olyannyira ritka, hogy még nem jelentettek ilyen esetet.

Néhány héten belül a nász véget ér, és a rajzó darazsak maguktól eltűnnek majd. A fentieket figyelembe véve természetesen nem irtják majd az óriás-tőrösdarazsakat, a védettségei státusa és békés természete miatt pedig egyébként sem érdemes bántani ezeket a nagy méretű rovarokat, hessegetésre és érintésre általában félénken reagál és továbbáll. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shuterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.