Rekordot dönthet a főváros adóbevétele, Karácsony mégis csődöt jelentett

Karácsony Gergely, illetve a városvezetés áprilisban bejelentette: olyannyira elfogyott Budapest pénze, hogy csőd fenyegeti a működését. Mindezt azután, hogy Gyurcsány Ferenc egy rádióban azt sérelmezte: Karácsony Gergely nem hajlandó belevinni a kormányellenes küzdelembe a várost. A baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik.

Magyar Nemzet
2023. 05. 27. 14:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely, illetve a városvezetés áprilisban bejelentette: olyannyira elfogyott Budapest pénze, hogy csőd fenyegeti a működését. A baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik.

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat úgy jelentett csődöt, hogy sokkal nagyobb bevétele van, mint korábban bármikor. Fotó: Magyar Nemzet
A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat úgy jelentett csődöt, hogy sokkal nagyobb bevétele van, mint korábban bármikor. Fotó: Magyar Nemzet

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették. 

 

A főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak

A baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik. A főváros iparűzésiadó-bevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot (ez az adónem 2019-ben 164 milliárd forint bevételt hozott a fővárosnak). Ezenfelül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019 évinél.  

Miközben a főváros a csőd szélén táncol, a nyilvánosságra hozott adatokból kiderült: a városvezetés tanácsadóinak bérezése több mint 30 százalékkal emelkedett.

Összesen 42 tanácsadót és főtanácsadót alkalmaz a Főpolgármesteri Hivatal – írta közérdekű adatigénylése alapján a Hvg360. Ebben az olvasható, hogy a 42 tanácsadó csak az idén 406 millió forintba kerül. Közülük 17–20-an, tehát majdnem a felük dedikáltan Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadói. 

A részletes, 2020 és 2023 közötti adatok alapján az állapítható meg, hogy Karácsony Gergely 2019. novemberi hivatalba lépése óta átlagosan 44 tanácsadó dolgozik a Városházán. 

A bérköltségük 2020-ban havonta bruttó 26 millió forintot emésztett fel, de ez mostanra 34-35 millió forintra ugrott. Ez több mint harminc százalék plusz. Személyekre lebontva az derül ki, hogy 2023-ban a legalacsonyabb tanácsadói havi bér bruttó 200 ezer forint, a legmagasabb pedig 1,35 millió forint. A havi bruttó átlagbérük 805 ezer forint, a legtöbben 500–900 ezer forint között keresnek. Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor az országot vezeti, Karácsony Gergely pedig a fővárost, még a kormányfőnek is kevesebb (16) tanácsadó segíti a munkáját. A bérnövekedések pedig különösen érdekesek annak fényében, hogy a főváros csődöt jelentett.

 

Gyurcsány szerint bele kellett vinni a várost a küzdelembe

„Itt van egy majdnem kétmilliós város, amelynek a kétharmada torkig van Orbán uralmával. Van neki egy hozzánk közel álló főpolgármestere. A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettséget teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost” – magyarázta március végén Gyurcsány Ferenc azt, hogy Karácsony nem használja fel eléggé a pozíciója adta lehetőségeit a Fidesz kormánnyal szemben.

Majd folytatta: Budapest szervezett politikai közössége lehetne egy szabad Magyarország megteremtésének az indulópontja, de ehhez meg kell szervezni Budapestet politikai értelemben.

Különösen érdekes, hogy Karácsony néhány nappal Gyurcsány Ferenc interjúja után jelentette be: Budapest csődbe mehet, felelősnek pedig a kormányt nevezte meg.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.