Továbbra is hivatalos személy elleni erőszaknak minősül, ha füstgránátot dobnak a rendőrökre

A Központi Nyomozó Főügyészség felhívta a „gyülekezési jog keretében demonstráción részt venni szándékozók” figyelmét arra, hogy továbbra is hivatalos személy elleni erőszaknak számít a feladatukat ellátó rendőrök felé füstgránátot dobni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Ügyészség2023. 05. 30. 12:32
pedagógus tüntetés
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség hozzátette: a közterületen tartózkodó civilek felé hajított füstgránát sem tartozik a véleménynyilvánítás szabadsága körébe, hanem garázdaságnak minősül.

Ezzel ellentétes álláspontot a közelmúltban egyetlen, nem jogerős bírói döntés fogalmazott meg, ami nem egyezik az általános bírósági gyakorlattal, és amellyel szemben az ügyészség fellebbezést jelentett be

– fogalmaztak. Hangsúlyozták, hogy 

hivatalos személy elleni erőszakot valósít meg a gyülekezés során tárgyak dobálása a rendőrökre vagy a rendőrök felé, a rendőr megütése, megrúgása, meglökése, különböző tárgyakkal való fenyegetése, más tüntetők szándékos rátolása a rendőrsorfalra, vagyis minden olyan erőszakos vagy fenyegető magatartás, amely a rendőrség feladatának ellátását akadályozza.

Magyarország törvényei mindenkinek biztosítják a békés véleménynyilvánítás szabadságát, a gyülekezési jogot azonban nem lehet bűncselekmény elkövetésére használni – áll az ügyészség közleményében.

Borítókép: Budapesti tüntetés (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.