Suhajda Szilárd haláláról beszélt a világrekorder serpa

A szinte már legendásnak számító serpa szerint kollégiái szakszerűen cselekedtek a Suhajda Szilárdért szervezett mentőakció során.

Magyar Nemzet
Forrás: Növekedés.hu2023. 06. 20. 13:59
Kami Rita nepáli serpa (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)
Nepál, Serpa, Hegymászó, Mount Everest Forrás: Kami Rita nepáli serpa (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kami Rita huszonnégy éves korában mászta meg először a Mount Everestet, ráadásul első alkalommal sikertelenül: vissza kellett fordulnia, majd csak évekkel később ért fel a csúcsra – olvasható a férfi Növekedés.hu-nak adott interjújában.

Az interjúban persze szóba került Suhajda Szilárd halála is.

A most ötvenkét éves serpa elmondta, szerinte addig lehet űzni ezt a szakmát, amíg a teste és a lelke bírja, jelenleg teszi a dolgát. Ha csupán a rekordállítás érdekelné, akkor mehetne többször is – mondta.

Fotó: AFP

Hozzátette, hogy a serpák jövője szomorú képet mutat, mert kevés fiatal serpa van, érthető okokból pedig a serpa szülők nem minden áron biztatják gyermekeiket az extrém veszélyt magában hordozó szakma űzésére. Arra a kérdésre, hogy mi lesz az utánpótlással, a világrekorder serpa azt mondta 

a fiam már egyetemista, a többi fiatal sem ezt akarja csinálni. „Márpedig ránk itt szükség van. Meg az imára. Meg a bocsánatra”.

Kami Rita továbbá az erre irányuló kérdésre elmondta, kollégái helyesen jártak el Suhajda Szilárd esetében.

Helyesen cselekedett mindenki. Sajnos a halál is velünk lebeg az út során. Annyi azért megjegyeznék, hogy a magyar sportoló halálához az is hozzájárulhatott, hogy serpa vezetése nélkül és oxigénpalack nélkül vágott neki a halálzónának. Ez elmondhatatlan nagy kockázatot jelent.

– mondta a világhírű serpa.

Az interjút azzal zárta, hogy a cégek, illetve a serpák ha lehetséges, akkor lehozzák a holttestet. De ha nehéz, megközelíthetetlen helyen van, akkor azt kell megérteni, hogy a mentés sikertelen.

Borítókép: Kami Rita nepáli serpa (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.