Együtt emlékezik június 4-én az összetartozás városa

A felvidéki Révkomáromban és az anyaországi Komáromban is tartanak rendezvényeket a nemzeti összetartozás napján.

2023. 06. 01. 17:45
Budapest 20180712 Vegyes 2018 Lomnici Zoltán jogász Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a múltat ismerve épülhet a jövő elnevezéssel tartanak június 4-én rendezvénysorozatot Komáromban és a felvidéki Révkomáromban. Az 1920-ban kettéosztott település két részét együtt az összetartozás városának is nevezik, ezt korábban a Magyarországon és a Szlovákiában működő önkormányzat is megszavazta.

Közös emlékezés június 4-én a Duna két partján Fotó: Facebook/Idősebb Lomnici Zoltán

A június 4-ei program Révkomáromban kezdődik 15 óra 45 perckor, ekkor Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség párt országos elnöke mond beszédet, majd a rendezvény. Az összetartozás tánca programelemmel folytatódik, ebben közreműködik Korpás Éva és a Pósfa zenekar. 16.45 perckor a trianoni gyűrű emlékműnél emlékeznek a gyászos békediktátumra, itt beszédet mond Gyimesi György felvidéki magyar parlamenti képviselő.

A tömeg ezután – utalva az évfordulóra – 103 táblával a kézben átvonul a magyar oldalra, Komáromba, ahol együtt megkoszorúzzák az I. világháborús emlékművet. A táblákon olyan térségbeli települések nevei lesznek olvashatóak, amelyek érintettek voltak a csehszlovák–magyar lakosságcserében.

A magyar oldalon idősebb Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke mond emlékbeszédet. A rendezvénysorozat a Kormorán együttes emlékkoncertjével zárul. Idősebb Lomnici Zoltán lapunk megkeresésére a rendezvény kapcsán elmondta: beszédében mindenképpen rávilágít majd az elkeserítő demográfiai helyzetre, ami az egyes határon túli területeket, így a Felvidéket is jellemzi.

Kulcskérdés, hogy a magyarság lesújtó népességfogyását megállítsuk a külhoni régiókban. Ha ezen nem sikerül változtatni, akkor néhány évtizeden belül a legtöbb helyen eltűnik a magyar közösség. Úgy kell tehát gondolnunk a múltra, hogy a jövőt se tévesszük szem elől, Trianon öröksége nem köthet gúzsba minket

– mondta. Hozzátette: egy biztos, a trianoni békediktátumot sem elfelejteni, sem megbocsátani nem lehet.

Borítókép: Idősebb Lomnici Zoltán (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.