Gyöngyösit Ukrajna után Újpesten sem látják szívesen

Hoppon maradt Gyöngyösi Márton, aki az eredeti tervek szerint ukrán fiatalok előtt tartott volna beszédet. Az újpesti önkormányzat döntését azonban a képviselő-testület nem támogatta, miként a kerület ukrán nemzetiségi önkormányzata sem örült a Jobbik-elnök személyének, így Újpest vezetése kénytelen volt lemondani a felkérést. Gyöngyösi 2014-ben még úgy nyilatkozott Ukrajnáról, hogy „hadjáratot hirdetett és népirtást folytat a kisebbségi, saját állampolgárai ellen”.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 16:59
null
Gyöngyösi Márton Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghiúsult az újpesti önkormányzat azon terve, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke mondjon beszédet Ukrajnából érkező gyerekeknek, miután 

a kerület tegnapi testületi ülésén parázs vita alakult ki az oroszbarát és ukránellenes megnyilvánulásairól ismert Gyöngyösi személyét illetően. 

A Magyar Nemzet információi szerint az ülésen a Jobbik elnökét nemkívánatos személynek nyilvánították Újpesten, így nem szólalhat fel vasárnap a kijevi ifjúsági fúvószenekar koncertjén. 

Mint azt megírtuk, a hét elején derült fény arra, hogy 

az újpesti önkormányzat a képviselő-testület, valamint a helyi ukrán nemzetiségi önkormányzat tudta nélkül felkérte az évekig oroszbarát politikát folytató Gyöngyösi Mártont, tartson előadást vasárnap Újpesten, ahol egy ukrán ifjúsági fúvószenekar lép fel. 

Úgy tudjuk, az Újpesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat (ÚUNÖ) is megdöbbent, amikor Séra Magdolna nemzetiségi referens által megküldött meghívóból értesültek arról, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a jobbikos EP-képviselő is felszólal  a rendezvényen. Egy lapunk által megismert levélből kiderül, a nemzetiségi önkormányzat az újpesti önkormányzattól kért segítséget, hogy támogassák a rendezvényt, de Gyöngyösit nem ők hívták meg. 

Elég szomorú, hogy az ukrán fővárosból érkező Gyermek- és Ifjúsági Zenekar Újpest politikai játszmájává vált

– írta a levélben Ladányi Erzsébet, az ÚUNÖ elnöke. 

– Gyöngyösi Márton „egy véresszájú ukrángyűlölő volt mindig is

– ezt már Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő mondta arra reagálva, hogy a Jobbik elnöke felszólalhat a kijevi fiatalok előtt. Szabó Balázs szerint „vállalhatatlan és rendkívül ízléstelen árukapcsolás” azt a Gyöngyösit felkérni ilyesmire, aki rendszeresen tett Ukrajna-ellenes kijelentéseket. 

A történtekre a Jobbik elnöke is reagált. Közösségi oldalán azt írta: megtisztelő felkérést kapott az önkormányzattól, amit ő örömmel el is fogadott. Ugyanakkor 

„az elmúlt napokban a Fidesz helyi önkormányzati képviselője és néhány félbolond támogatója úgy gondolta, itt az idő, hogy az ifjúsági koncert okán politikai támadásokat intézzenek ellenem”. 

Gyöngyösi szerint egyébként az ÚUNÖ sem kifogásolta a személyét. „Nincs okom rá, hogy különösebben felvegyem annak a Fidesznek a támadásait, amelyik nap mint nap kacsint össze cinkosan Putyinnal, valamint ártatlan embereket tömegsírba lövő, nőket erőszakoló, városokat leromboló katonáival, és amelyik világszerte nyíltan képviseli az orosz érdekeket” – fogalmazott a pártelnök, aki a gyerekek érdekére tekintettel azt írta:

 „a meghívást tisztelettel, de vissza kell mondanom”, noha valójában az újpesti képviselők döntöttek úgy, hogy Gyöngyösi nem léphet fel.

Köztudott, az Ukrajna függetlenségéért ma mellszélességgel kiálló Gyöngyösi nyíltan képviselte az orosz érdekeket. A Barikád nevű lap 2014 novemberében Kijev kicsinyes bosszúja címen közölt cikkében arról írt, hogy Ukrajna több választási megfigyelőt is kitiltott az országból, köztük Gyöngyösi Mártont. Gyöngyösi a kitiltásról úgy nyilatkozott: 

Nem ért meglepetésként az ukrán kitiltás, hiszen tudjuk azt, hogy az, amit az ukrán válság kezdete óta következetesen képviselünk, az szembemegy az Ukrajnában jelenleg uralkodó euroatlantista hatalommal.

 Hozzátette, mindez nem akadályozza meg abban, hogy továbbra is kiálljon az ukrán sovinizmus által elnyomott kisebbségekért. Mint mondta, 

Ukrajna hadjáratot hirdetett és népirtást folytat a kisebbségi, saját állampolgárai ellen. 

„Én valóban Donyeckben voltam, de a határra érve nem volt ukrán határőr, akinek az útlevelemet odaadhattam volna. Addig kellene járnom a szteppét a határon, amíg nem találok egy ukrán határőrt?” – tette fel a kérdést a cikkben Gyöngyösi az „illegális határátlépés” vádja kapcsán.

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.