Hetvenéves napi csapadékrekord dőlt meg Kékestetőn

A Mátrában 122 milliméter eső esett egy nap alatt, ezzel megdőlt a napi csapadékrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET2023. 06. 07. 10:22
eső, zivatar, felhőszakadás, időjárás
Debrecen, 2022. december 11. Egy jármû halad az összegyûlt csapadékvízben a Benczúr Gyula utcán Debrecenben 2022. december 11-én. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság közleménye szerint az erõs szél és a sok csapadék miatt a tûzoltók segítségére volt szükség országszerte, fák dõltek ki, pincék teltek meg vízzel. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden – Szolnok környékét leszámítva – szinte mindenfelé előfordultak záporok, zivatarok, illetve eső. Júniusban 60–80 milliméter eső esik átlagosan, de most a sorozatban érkező csapadékgócokból több mérőállomáson is a havi csapadékmennyiséget elérő vagy azt meghaladó mennyiséget mértek, esetenként egy-két óra alatt.

A meteorológiai szolgálat mérőállomásai száz milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter). 

Az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord. 

A régi rekordot, 120 millimétert 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán regisztrálták.

Felhívták a figyelmet: a kékestetői automata mérése és az észlelő hagyományos, kézi mérése között bő tíz milliméter a különbség. A két mérőpont a Kékestetői Meteorológiai Állomás műszerkertjében ugyan csak méterekre található egymástól, de technikai okokból ekkora különbség könnyedén előfordulhat, ugyanis nagyon intenzív csapadék esetén az automata kissé alámérhet a ténylegesen lehulló csapadéknak – magyarázták a közösségi oldalukon közzétett bejegyzésben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.