időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Hetvenéves napi csapadékrekord dőlt meg Kékestetőn

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET
2023.06.07. 10:22 2023.06.07. 10:58
Hetvenéves napi csapadékrekord dőlt meg Kékestetőn

A Mátrában 122 milliméter eső esett egy nap alatt, ezzel megdőlt a napi csapadékrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden – Szolnok környékét leszámítva – szinte mindenfelé előfordultak záporok, zivatarok, illetve eső. Júniusban 60–80 milliméter eső esik átlagosan, de most a sorozatban érkező csapadékgócokból több mérőállomáson is a havi csapadékmennyiséget elérő vagy azt meghaladó mennyiséget mértek, esetenként egy-két óra alatt.

A meteorológiai szolgálat mérőállomásai száz milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter). 

Az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord. 

A régi rekordot, 120 millimétert 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán regisztrálták.

Felhívták a figyelmet: a kékestetői automata mérése és az észlelő hagyományos, kézi mérése között bő tíz milliméter a különbség. A két mérőpont a Kékestetői Meteorológiai Állomás műszerkertjében ugyan csak méterekre található egymástól, de technikai okokból ekkora különbség könnyedén előfordulhat, ugyanis nagyon intenzív csapadék esetén az automata kissé alámérhet a ténylegesen lehulló csapadéknak – magyarázták a közösségi oldalukon közzétett bejegyzésben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.