Meg akarta ölni feleségét egy 71 éves férfi, elmegyógyintézetbe vitték

A Nógrád Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt vádat emelt egy hetvenegy éves nyugat-nógrádi férfival szemben, aki késsel nyakon szúrta a feleségét. A kóros elmeállapotú férfi azért akarta megölni a házastársát, mert attól tartott, hogy a saját halálát követően nem lesz, aki a nő gondját viselje – tájékoztatta az MTI-t a főügyészség. A nő életét gyors műtét mentette meg, a férjet elmegyógyintézetbe utalták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Ügyészség2023. 06. 07. 12:16
null
Szeged, 2023. május 13. Rendõrök helyszínelnek egy szegedi társasház elõtt 2023. május 13-án. Hajnalban két holttestet találtak az épület egyik lakásában. Idegenkezûség gyanúja merült fel, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendõr-fõkapitányság az ügyben emberölés bûntettének gyanúja miatt indított eljárást - közölte a rendõrség a honlapján. MTI/Donka Ferenc Fotó: Donka Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat szerint az idős vádlottat évek óta foglalkoztatta a halálának a gondolata és az, hogy ezt követően nem lesz, aki negyvenhét éve vele élő felesége gondját viselje. Tavaly január 2-án délelőtt emiatt az otthonukban késsel megszúrta a sértett nyakát, miközben azt hajtogatta: „Meg kellett tennem!”

Az erősen vérző sértett kimenekült az utcára, segítségért kiáltott. Eközben a férfi telefonon felhívta a fiát, és elmondta, hogy megölte a feleségét. Zavartan hozzátette, hogy nagyon szereti őket, de ezt meg kellett tennie.

A férfi az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint cselekménye elkövetésekor kóros elmeműködése miatt képtelen volt cselekménye következményeinek felismerésére.

A kóros elmeállapot büntethetőséget kizáró ok, ezért a Nógrád Vármegyei Főügyészségnek az emberölés kísérlete miatt benyújtott vádiratban a férfi felmentésére kellett indítványt tennie, azzal, hogy a bíróság rendelje el a kényszer-gyógykezelést. A kényszer-gyógykezelés büntetőjogi intézkedés, a személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekmények elkövetőivel szemben kell alkalmazni, ha elmeműködésük kóros állapota miatt nem büntethetők, de tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt követnek el.

A vádlott az ítélet meghozataláig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben marad. Az ügyben első fokon a Balassagyarmati Törvényszék dönt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Donka Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.