Nem változik a Nemzeti Pedagóguskar szerepe

Kivették a pedagógus-életpályamodellről szóló törvényjavaslatból azt, hogy a magánkézben lévő, illetve egyházi fenntartású intézmények tanárainak is csatlakozniuk kelljen a Nemzeti Pedagóguskarhoz – mondta Horváth Péter.

2023. 06. 07. 16:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz változás a Nemzeti Pedagóguskarral (NPK) kapcsolatban a most benyújtott törvényjavaslat szerint – mondta lapunknak Horváth Péter, az NPK elnöke annak kapcsán, hogy az előterjesztésben megemlítik a kamarai tagságra vonatkozó szabályokat is. 

Hozzátette: csak az állami és az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozó kinevezett köznevelési foglalkoztatási státuszban levő vagy átkerülő munkavállalók lesznek továbbra is a kar tagjai az eredeti javaslattal ellentétben, amelyben a magán- és az egyházi intézmények tanárai is tagok lettek volna.

Úgy gondolta, hogy bár az NPK-tagság kötelező az állami és az önkormányzati munkavállalóknak, ez inkább egy lehetőséget biztosít arra, hogy képviselet útján a megválasztott szervek képviseljék a pedagógusok érdekeit. Ez a pedagógusokra nézve semmilyen kötelezettséget nem jelent – szögezte le.

Úgy fogalmazott: azt érzékeli, hogy a korábban közalkalmazottaknak járó kedvezmények alapvetően megjelennek itt is, de ennél többet egyelőre nem lát. Sem a munkaidő kérdésében nem sikerült előbbre jutni, sem a bérekre vonatkozóan nem látható különösebb garancia – vélekedett. Ezenkívül sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy kedvezőtlenül alakul a túlmunkára számított egy órára jutó díjazás. 

Kifejtette: a törvényjavaslatnak az volt a szándéka, hogy az EFOP Plusz programmal egybecsengően javítson a pedagógusok helyzetén, vonzóbbá tegye a pályát, elismerje azt a fajta közfeladat-ellátásra fordított energiát és hűséget, amivel a pályán lehet tartani azokat, akik a távozást fontolgatják. Szerinte ezt nem sikerült teljesíteni – mondta.

Borítókép: Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.