Újabb magyar műhold került a világűrbe

A SpaceX rakétájával indították útjára a Műegyetem ötödik kisműholdját a Vandenberg űrközpontból.

Magyar Nemzet
2023. 06. 13. 14:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójában bocsátották fel az MRC–100 műholdat magyar idő szerint 2023. június 12-én 23.35-kor a kaliforniai Vandenberg űrközpontból (USA) – adta hírül közleményében a Budapesti Műszaki Egyetem (BME). 

A rakéta elemelkedése utáni nyolcvanadik percben sikeresen levált a hasznos terhet alkotó egységről a BME műholdját is szállító ION SCV–011 űreszköz, amely az olasz D-Orbit cég műholdplatformjaként a vállalás szerint legkorábban hét nap múlva állítja pályára az ötödik műegyetemi kisműholdat. 

Az MRC–100 pályára állása után még várni kell az akkumulátor feltöltődésére, mivel az a decemberi kiszállítás és a nagyobb műholdba telepítés óta lemerült. Amint elegendő energiát gyűjt a napelemek segítségével, biztosítva a műhold tápellátását, bekapcsolnak a rendszerei, majd megfelelő akkumulátor-töltöttségi szint esetén megkezdi a rádióadást, becslések szerint 7–14 napon belül – közölték.

Mint írták, a Műegyetemi Rádió Club fennállásának századik évfordulójának tiszteletére elnevezett MRC–100 műhold vételére és vezérlésére a földi állomásokon (BME E épület teteje és Érd) minden készen áll. Emellett a világ rádióamatőrei közül is számos állomás várja a műhold jeleit és továbbítja majd a fejlesztőknek. Az MRC–100 kisműholddal kapcsolatos hírekről, fejleményekről az űreszköz honlapján számol be a csapat. 

Fotó forrása: SpaceX

A Transporter–8 a SpaceX nyolcadik, kisműholdak pályára állítását végző küldetése. Összesen 72 űreszközt állítottak pályára, közöttük cubesatokat (ilyen volt a MaSat–1, az első magyar műhold), mikroműholdakat, egy légkörbe visszatérő kapszulaegységet és kisebb űreszközöket pályára állító műholdplatformokat.

A Műegyetem fejlesztői csapata jelenleg a világon a legtöbb sikeres PocketQube kategóriájú műhold küldetést tudhatja magáénak. A BME-n évtizedek óta folyik űrkutatáshoz, űrtechnológiához kapcsolódó tevékenység, amelynek újabb fontos mérföldkövét jelenti az MRC–100 és világűrbe juttatása. 

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar vezetésével, az Építőmérnöki, Gépészmérnöki, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki, valamint a Természettudományi Kar összefogásával Magyarországon egyedülálló űrmérnöki mesterképzési programot is indított 2022-ben – ismertette az egyetem.

Borítókép forrása: SpaceX

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.