Bezárják a menekültek tranzitpontját a fővárosban

A csekély kihasználtság miatt ideiglenesen bezár a budapesti BOK-csarnokban található segítségpont, azonban az ukrajnai háború elől hazánkba menekülők nem maradnak segítség nélkül. Mint ismert, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hirdette meg a háború kitörésekor, hogy a hazánkba érkező menekültek megfelelő ellátásban részesülhessenek.

2023. 07. 27. 5:20
20220321 budapest bok csarnok ukran menekultek havran zoltan magar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Augusztus 1-jétől a BOK-csarnokban működő tranzitpont kihasználtság hiánya miatt ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét – közölte lapunkkal Pál Norbert, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos. Tájékoztatása szerint a budapesti BOK-csarnokban működő humanitárius tranzitpont kihasználtsága a háború kitörése óta jelentősen csökkent, míg a háború elején napi több ezer menekültet láttak el, addig ma napi tíz–negyven fő között mozog a segítségpontot felkeresők száma. 

menekült
Csökkent a segítségpontot felkereső menekültek száma Fotó: Kurucz Árpád

Mint jelezte, a menekülteket segítő szolgáltatások továbbra is elérhetők maradnak: a hosszú távú szállásigénylés és egyéb információnyújtás – továbbutazáshoz, menedékes státus igényléséhez – a Keleti és Nyugati pályaudvarok területén lévő kormányablakokban fog zajlani. 

A BOK-csarnok ugyanakkor szükség esetén kevesebb mint fél nap alatt újranyitható, a magyar–ukrán határ mentén lévő hat segítségpont pedig változatlan formában működik tovább ezután is.

Ismert: Magyarország a háború kitörése óta folyamatosan humanitá­rius segítséget nyújt az Ukrajnából menekülőknek, akiknek a száma Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábbi közlése szerint már több mint egymillió fő. A magyarországi összefogás eddig nem látott méreteket öltött tavaly februárban, miután több tízezer önkéntes dolgozott annak érdekében, hogy a határon átlépő menekülteknek segítséget nyújtsanak, megkönnyítsék beilleszkedésüket és továbbutazásukat. Ezzel hazánk a története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, amiben a kormány mellett az egyházak, a karitatív szervezetek, valamint magánszemélyek is jelentős részt vállaltak.

A segítségnyújtás egyik fontos lépéseként 2022. március 21-én tranzitvárót alakítottak az Ukrajnából a háború elől menekülők számára a BOK B csarnokban.

Itt az elhelyezést igénylő személyek részére a szállás szervezésében is segítséget nyújtottak az utóbbi csaknem másfél évben, valamint menedékes státussal, tartózkodási engedéllyel kapcsolatos tájékozódásra és információnyújtásra is volt lehetőség. Emellett a csarnokban helyet kaptak a segélyszervezetek munkatársai is, akik az adományokat adták át a rászorulók részére. Magyarország ugyanakkor nem csak az itt tartózkodó menekülteket segíti, mivel hazánk folyamatosan küld segélyszállítmányokat Ukrajnába is, amik az egészségügyi eszközöktől kezdve a tartós élelmiszerekig mindent tartalmaznak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.