Magyarország teljesíti Ukrajna sürgős kérését

Négyszáz ukrán gyermek táboroztatására kerül sor az elkövetkező hetekben – jelentette be Menczer Tamás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 15. 10:20
MENCZER Tamás
Budapest, 2023. május 16. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelõs államtitkára sajtótájékoztatót tart a Szlovákiában történt buszbalesetrõl a minisztériumban 2023. május 16-án. A balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül már 35-en Magyarországon vannak, a szlovák kórházakban még 23 utast kezelnek - közölte az államtitkár. A busz egy kamionnal ütközött össze az elõzõ napon a szlovákiai D2-es autópályán. A balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszáz, a háborúban érintett ukrán gyermek azonnali táboroztatásáról döntött a kormány – jelentette be szombaton a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

Menczer Tamás a Facebookon közzétett videóban elmondta: sürgős kérést kaptak Viktor Mikitától, Kárpátalja kormányzójától, „aki egy korrekt ember és jól tudunk vele együtt dolgozni”. A kormányzó arról számolt be, hogy a belső menekültek ellátása számukra nagy kihívást jelent, ezért Magyarország segítségét kérte legalább ötven, de akár négyszáz ukrán gyermek sürgős kéthetes táboroztatásában.

A magyar kormány döntött, teljesítjük az ukrán kérést úgy, ahogyan azt az ukránok szeretnék, tehát fogadjuk mind a négyszáz gyermeket, ha kell, azonnal kéthetes táboroztatásra

– jelentette ki Menczer Tamás.

Az első csoport – 63 gyermek és 36 édesanya – hétfőn érkezik, őket Miskolcon, a Belügyminisztérium oktatási épületében szállásolják el, a gyermekeknek programokat is szerveznek a tábor idejére – tájékoztatott az államtitkár. A többi csoport augusztus 20-ig megérkezik – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: bár ez egy váratlan, azonnali kérés volt, a kormány menetrend szerint is táboroztat évek óta ukrán gyerekeket. Idén nyáron több mint ezer ukrán gyermek táboroztatását finanszírozzuk, végezzük – tette hozzá. Ők nem kárpátaljai magyarok, hanem valamennyien olyan ukrán gyerekek, akiknek a lakóhelye, illetve a szülei érintettek a harcokban – húzta alá.

Magyarország tehát segít

− jelentette ki Menczer Tamás. Magyarország és a magyar kormány a béke pártján áll, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk, nem szállítunk fegyvereket és nem küldünk katonákat sem a háborúba – emlékeztetett. – De Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójával segítjük a bajba jutottakat, a gyerekek táboroztatása is egy fontos eleme, egy fontos lépése ennek a humanitárius segítségnyújtásnak – hangsúlyozta Menczer Tamás.


Borítókép: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Szlovákiában történt buszbalesetről a minisztériumban 2023. május 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.