Közpénzzel generálják a pedagógussztrájkot a DK-s vezetésű Óbudán

Nem egy egyszeri, egyedi juttatásról van szó. A baloldal a továbbiakban is szeretné majd segíteni a Humán Platform Egyesületet, amely az országgyűlési kampányban a Bajnai-féle DatAdatnak is számlázhatott.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közpénzzel generálja Kiss László baloldali testülete a pedagógussztrájkot Óbudán – írja a Metropol. A lap információi szerint a Humán Platform Egyesület egymillió forint közpénzt kap Kisséktől, amely által a pedagógussztrájkban résztvevők kieső bérét kompenzálja, azaz generálja a tüntetéseken való részvételt. Csikósné Mányi Júlia fideszes önkormányzati képviselő tájékoztatása szerint tavaly decemberben a költségvetés tárgyalásakor a DK-s polgármester szokatlan módon azt kezdeményezte, hogy költségvetési soron támogassa a képviselőtestület egymillió forinttal az egyesületet az Aquincum Baráti Kör támogatásának kárára. Csikósné bár felvetette, hogy a közhiteles Országos Bírósági Hivatal nyilvántartásában két-három évre visszamenőleg hiányoznak az egyesület kötelező beszámolói, a vezetőség ezzel az „aprósággal” nem foglalkozott. 

Teljes mértékben hidegen hagyta őket, sőt nemcsak szimpla támogatásként kezelték a tételt, hanem fajsúlyosan költségvetési sorra emelték. Ez azt jelzi, hogy nem egy egyszeri, egyedi támogatásról van szó, hanem a továbbiakban is szeretnék majd segíteni az egyesületet. Miután nemrégen feloldották a titkosítását annak a titkosszolgálati jelentésnek, amely a baloldal külföldről származó támogatásáról szól, észrevettem, hogy ez a szervezet is szerepel a jelentésben. Majdnem 19 millió forintot utalt át a Bajnai Gordon-féle DatAdatnak

– részletezte a tavaly szeptemberben megválasztott képviselő, aki írásban kérte Kiss Lászlót az aláírt támogatási szerződés megküldésére. Válaszul azonban a polgármester csak annyit közölt: nem látott még ilyen szerződést, maga pedig nem írt alá ilyet. Június végén a testületi ülésen Csikósné Mányi Júlia szintén rákérdezett erre, amire a városvezető megígérte, írásban válaszol. Ennek már több mint egy hónapja – írja a Metropol. 

A lap emlékeztetett, hogy a Humán Platform Egyesület nem ismeretlen a közéletben. A PDSZ sztrájkalapja mögött is felbukkant, a Tanítanék Mozgalom oldalát is ők üzemeltetik, de az adatkezelésbe besegít a Bajnai-féle DatAdat is. 

A Tűzfalcsoport tényfeltáró blog beszámolója szerint a sztrájkalap 2022 szeptemberében jött létre a Tanítanék és az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány együttműködésében, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) alapított 2021 márciusában. Ennél is érdekesebb, hogy az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak két olyan vezetője is van, akik vagy Karácsony Gergelytől, vagy Soros Györgytől kapják a fizetésüket. Ámon Ada, Karácsony Gergely főtanácsadója, és Tóka Gábor, a Soros-féle CEU egyik kutatója.

Borítókép: Kiss László, Óbuda polgármestere. A háttérben Bősz Anett (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.