Többen költöznek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak

Szalai Piroska: 2022-ben nagyjából kilencvenezer beköltözőnk volt és 55 ezer kiköltöző.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 10:10
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt hét évben többen költöztek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak, az ENSZ összesítése szerint pedig 2020-ban a régió államai közül a lakosságszámszhoz viszonyítva Magyarországon volt a legkisebb a külföldön élő, de az országban születettek aránya. 

Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a Hír TV-ben úgy fogalmazott:

többen jönnek vissza, mint ahányan kimennek Magyarországról. 

A szakértő kiemelte: a KSH adatai szerint 2022-ben nagyjából kilencvenezer beköltözőnk volt és 55 ezer kiköltöző. Mint mondta, az az igazán jó, hogy ha a volt szocialista blokk országait nézzük, Magyarországról sokkal kisebb arányban költöznek el. 

Szalai Piroska elmondta: az tény, hogy a pályakezdők a legmobilisabbak, főleg a magasabb iskolai végzettségűek. Hozzátette: ugyanakkor szerencsére nem tőlünk megy el a legtöbb diplomás. Változó az is, hogy ki hány évet tölt ki külföldön: jellemző, hogy sokan akkor jönnek vissza Magyarországra, amikor megszületik a gyermekük. 

 

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.