időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Többen költöznek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak

Magyar Nemzet
2023.07.05. 10:10 2023.07.05. 12:03
Többen költöznek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt hét évben többen költöztek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak, az ENSZ összesítése szerint pedig 2020-ban a régió államai közül a lakosságszámszhoz viszonyítva Magyarországon volt a legkisebb a külföldön élő, de az országban születettek aránya. 

Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a Hír TV-ben úgy fogalmazott:

többen jönnek vissza, mint ahányan kimennek Magyarországról. 

A szakértő kiemelte: a KSH adatai szerint 2022-ben nagyjából kilencvenezer beköltözőnk volt és 55 ezer kiköltöző. Mint mondta, az az igazán jó, hogy ha a volt szocialista blokk országait nézzük, Magyarországról sokkal kisebb arányban költöznek el. 

Szalai Piroska elmondta: az tény, hogy a pályakezdők a legmobilisabbak, főleg a magasabb iskolai végzettségűek. Hozzátette: ugyanakkor szerencsére nem tőlünk megy el a legtöbb diplomás. Változó az is, hogy ki hány évet tölt ki külföldön: jellemző, hogy sokan akkor jönnek vissza Magyarországra, amikor megszületik a gyermekük. 

 

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.