Fillérekért vernének dobra egy kastélyt Karácsony Gergelyék

A csődközelben lévő budapesti önkormányzat a tulajdonában álló kéthelyi Hunyady-kastélytól megszabadulva akar pluszforráshoz jutni.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 08. 16. 6:46
null
Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felettébb érdekes hirdetés jelent meg az Ingatlan.com oldalon. A fővárosi vagyonkezelő ott (is) árulja a budapesti önkormányzat tulajdonában álló kéthelyi Hunyady-kastélyt – írta meg a Mandiner.

Mint a portál jelezte, Karácsonyék nyilvános, kétfordulós pályázati árverésen döntenek, a pályázat beadási határideje a hónap vége. Az egykori szociális otthon – amely jelenleg használaton kívül van – telekterülete több mint 116 ezer négyzetméter, az épület nettó alapterülete, a Hunyady-kastély 3668, a melléképületek – gazdasági épületek, garázsok, pavilon, porta, műhely – bruttó alapterülete összesen 2064 négyzetméter. 

Az ingatlan minimális vételára 222 millió forint plusz áfa, azaz 281,94 millió forint.

Emlékeztetnek, hogy az ingatlant 2021 decemberben is meghirdették, akkor nagyon kicsivel magasabb, 223 millió forint plusz áfa volt a kikiáltási ár, de gyaníthatóan nem akadt vevő, ezért kell újra áruba bocsátani. Megjegyzendő, hogy azóta meglehetősen magas Magyarországon az infláció, s ha nem is olyan mértékben, de az ingatlanpiacon is emelkedtek az árak, akkor nem tűnik túl jó üzletnek az ingatlan áruba bocsátása, 

bár Karácsony Gergelyék állítása szerint Budapestnek nagy szükség van bevételekre, ráadásul meglehetősen hányattatott sorsú épületről van szó.

A főváros csőd közeli helyzetéről lapunk már többször beszámolt. Mint ismert, áprilisban Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tízmilliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezik, nem tartják törvényesnek. Hangsúlyozta: közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére.

Varga Mihály pénzügyminiszter válaszában akkor kiemelte: Budapest iparűzési adóból származó bevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. Kitért arra is, hogy a városvezetés 214 milliárd forint megtakarítást örökölt a Tarlós István vezette önkormányzattól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél hétmilliárd forint volt.

Nem ez az első alkalom, hogy a főváros egy tulajdonában lévő épületet akar dobra verni. Emlékezetes a Városháza eladásának az ügye (Városháza-gate) is. Mint ismert, nyomozás folyik amiatt is, mert az Anonymus nevű álarcos alak 2021 őszén olyan hanganyagokat hozott nyilvánosságra, amelyekből az derült ki, hogy a rendkívül értékes Városháza épületegyüttest és a hozzá tartozó telket titokban el akarták adni. Karácsony Gergely végig azt állította, hogy nincsen semmiféle ügy, ám tavaly decemberben mégis több embert gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.