Bemutatjuk az M2-es ámokfutóját megfékező hős rendőrt

A váci Gál Zsombor őrmester fékezte meg végül az M2-es sztráda ámokfutóját, N. Csabát.

2023. 08. 02. 12:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatjuk Gál Zsombor őrmestert, aki tegnap az M2-es autósztrádán megfékezte az eszement, ön- és közveszélyes ámokfutót. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya a Facebook-oldalán számolnak be a hőstettéről, amit ezúton idézünk.

„Dolgozott az adrenalin, de tudtam, higgadtnak kell maradnom” – emlékezik vissza a tegnap reggeli eseményekre Gál Zsombor őrmester, a Váci Rendőrkapitányság körzeti megbízottja.

Az ámokfutót megfékező Gál Zsombor őrmester (Fotó: PMRFK)

A rendszám nélküli, szürke kocsi követését még Vácon kezdte meg az őrmester két kollégájával maga mellett. Nem volt ismeretlen számára, korábban többször kapta már közlekedési szabálysértésen vagy éppen eltiltás hatálya alatt közlekedve – tudta, hogy nincs jogosítványa.

Mögé sorolva egyértelművé tette, meg kell állnia. A sofőr azonban nem mutatkozott együttműködőnek, lazán rátaposott a gázra, és az M2-es felé vette az irányt – az őrmester bekapcsolta a szirénát és a villogót, majd utána eredt. 

A gyorsforgalmi szakaszra kanyarodva N. Csaba halálos iramot vett fel. Az sem érdekelte, hogy a főváros felé haladó autókban nők, férfiak, gyerekek, idősek, családok ülnek, sebessége már a 200-at súrolta, valószínűleg semmi más nem járt a fejében, csak az, hogy bármi áron el kell tűnnie, le kell lépnie. 

Az őt követő rendőrautót vezető Gál Zsombor őrmestert ennél sokkal több minden foglalkoztatta, miközben a kormányt markolva tövig nyomta a gázpedált, hogy ne veszítse szem elől a menekülőt.

Állítja, elsősorban másokra – a békésen Budapest felé tartó autóban ülőkre, vele lévő társaira – gondolt, eltökélte, senkinek nem eshet bántódása. 

Elmondása szerint bár az adrenalin túltermelődött szervezetében, nem izgult, nem stresszelt, az édesanyjától tanult higgadtsággal és összpontosítással vette a másodpercenként módosuló akadályokat – bízott magában és tudásában. Ezer meg egy változóval kellett számolnia, járt az agya a megoldásokon, számolt a jövőbeni lehetséges következményekkel, azok lehetséges elkerülésén pörgött. Folyamatosan figyelte a körülöttük haladókat is, fejben azt modellezte, mi lesz, ha balra húzza, mi lesz, ha jobbra húzza, ha növeli a sebességet, ha befékez, ha nekitolja a betonelemnek, ha megpördül, ha… Rengeteg körülmény, amelyet egy ilyen kiélezett helyzetben számításba kellett vennie, és vett is.

Üldözés közben szétrobbant a Mercedes bal első abroncsa (Fotó: PMRFK)

Tudta, N. Csaba nem fog önként megállni, rá kellett kényszeríteni úgy, hogy közben még véletlenül se sérüljön meg senki.

Miután sikerült az üldözött autó elé kerülnie, manővereivel, lassítófékezéseivel a halálos tempót 50-60 kilométer per órára vitte le. Az időközben érkező megerősítő egységgel immár két oldalról igyekeztek megállásra bírni N. Csabát. A szolgálati autó megsínylette a menetet, de végül megálljt parancsoltak a menekülőnek.

A szolgálati autó megsínylette az üldözést, de végül sikerült megállítani az ámokfutót (Fotó: PMRFK)

Gál őrmester kirúgta a kocsi eldeformálódott ajtaját, kipattant, és többször felszólította a sofőrt a kiszállásra, ám N. Csaba az őrmester kezében tartott fegyvert látva sem reagált, inkább ellenállt. Segítségre volt szüksége, amit az őrmester készséggel teljesített – egy mozdulattal kisegítette az ülésből. Bilincselése már az M2-es aszfaltján történt.

A rendőri intézkedés közben senki nem sérült meg.

Elismerő reakciók

Gál Zsombor őrmester joggal örült a földön fekvő, hátrabilincselt kezű N. Csaba látványának. Bevallotta, jólestek kollégái, főnökei elismerő szavai, mosolyt csalt arcára, amikor „Mi van, M2-es?”, vagy éppen „Tökös intézkedés volt” felkiáltással köszöntek neki. Számára azonban fontosabb, hogy tudja, rajongásig szeretett édesanyja büszkén tekint le rá az égből. Ő már nem öntheti szavakba azt, amit édesapja fiát ölelve kimondhatott: „Büszke vagyok rád!”

A BRFK Facebook-oldalán is gratuláltak Gál őrmesternek.

– Gratulálunk Gál Zsombor r. őrmesternek, akinek nem más az édesapja, mint Gál Sándor r. alezredes a BRFK Életvédelmi Osztályának vezetője, a Budapesti Zsaruk podcast műsorvezetője – írták. 

Borítókép: Az ámokfutó az M2-es aszfaltján, megbilincselve (Fotó: PMRFK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.