Nagyot fordul a világ 2050-re, lehet, hogy eljön a Kánaán is

A népesség várható élettartama világszerte csaknem öt évvel hosszabb lesz 2050-re – állapította meg a Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.

Forrás: MTI2024. 05. 18. 6:00
idős,nő,gyerek,csememő
illusztráció Fotó: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzés szerint 2022 és 2050 között a férfiak esetében a várható élettartam 71,1 évről 76 évre nő, a nők körében pedig 76,2 évről 80,5 évre emelkedik.
Hozzáfűzik, a 2021-es Global Burden of Disease Study (GBD) adatait felhasználó tanulmány szerint azokban az országokban nő majd a leginkább a várható élettartam, amelyekben jelenleg a legalacsonyabb.

Rámutattak azonban arra is, hogy a globális várható élettartam növekedése 2022 és 2050 között lassabb ütemű lesz, mint a Covid–19 előtti három évtizedben volt. Az elemzésből kiderült továbbá az is, hogy miközben a várható élettartam 2050-re globálisan 4,5 évvel nő, a jó egészségben eltöltött évek száma csak 2,6 évvel lesz hosszabb, a vizsgált időszakban 64,8 évről 67,4-re emelkedik. 

Ez azt jelenti, hogy miközben sokan tovább élnek majd, várhatóan az egészségi problémákkal töltött éveik száma is nő.

A következő generáció egészségére a tanulmány szerint a nem fertőző betegségek okozta szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek, a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, az egészségtelen táplálkozás és a dohányzás gyakorolja majd a legnagyobb hatást. Az elhízásról egyébként nemrég jelent meg egy tanulmány, ezzel a Magyar Nemzet részletesen foglalkozott. 

Emmanuela Gakidou, az IHME professzora kiemelte, hogy az egészséget fenyegető tényezők, egyebek között az elhízás, a légszennyezettség, a dohányzás okozta egészségkárosodás miatt globális egészségpolitikai lépésekre van szükség a népesség egészségi állapotának javítása érdekében. Írtunk arról is, hogy az elhízott gyermekek, akik nem fogynak le felnőttkorukra sem, milyen hátrányokkal küzdenek. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.