Egy zaklatási ügybe már belebukott az újságíró, akit ráuszítottak Böjte Csabára a dollármédiánál

Kifejezetten a Böjte-projektre szerződött a szélsőbaloldali Mércéhez az az újságíró, akit már korábban is elítéltek becsületsértés és rágalmazás miatt, mert hamisan vádolt meg valakit szexuális erőszakkal. Kulcsár Árpád mindennek ellenére ezúttal is szorgosan gyártotta a Böjte Csabát és alapítványát lejárató cikkeket. Az Origó cikksorozatban tárja föl, kik akarhatták a ferences szerzetes fejét az egyik korábban befogadott neveltje által.

MAGYAR NEMZET
Forrás: ORIGO2023. 08. 22. 16:14
BÖJTE Csaba
Budapest, 2023. május 26. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója a Csíksomlyóra tartó zarándokvonat indulása elõtt a budapesti Keleti pályaudvaron 2023. május 26-án. A vonat mintegy 400 zarándokot visz a csíksomlyói búcsúba. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már korábban is hamisan vádolt szexuális zaklatással valakit az a Kulcsár Árpád, aki a Böjte Csaba és alapítványa elleni cikksorozat egyik létrehozója. Kulcsár az Origó információi szerint közel egy évig vett részt a Böjte-ügy „feltárásában”, és négy lejárató cikket is írt a Mérce nevű – a Jámbor András-féle Szikra Mozgalomhoz köthető – szélsőbaloldali portálra a témában. 

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes (Fotó: MTI/Biró István)

Pedig Kulcsárnak lett volna oka kerülni a szexuális zaklatás témáját, 2017-ben ugyanis éppen azért kellett lemondania a Transindex főszerkesztői posztjáról, mert kiderült, hogy rágalmazva, hamisan vádolta Váta Lóránd kolozsvári színészt szexuális abúzussal, aki nem sokkal később jogerősen pert is nyert az őt hamisan vádoló Kulcsár Árpád és portálja ellen becsületsértés és rágalmazás miatt.

Kulcsár akkor mindössze az állítólagos áldozat verziója alapján írt lejárató cikket Váta ellen, ami kísértetiesen hasonlít a mostani, Böjte Csaba és alapítványa elleni akcióhoz, ahol szintén úgy jelentettek meg cikkeket baloldali újságírók, hogy a vádlottal nem is sikerült beszélniük, az áldozat állításait cáfolók véleményét pedig figyelmen kívül hagyták.

Mindezt Szabó Tünde, az ügyet kirobbantó Átlátszó Erdély portál munkatársa az Origó megkeresésére azzal intézte el: „Aki eddig kétségbe vonta Mónika (az áldozat – a szerk.) állításait, arról győzött meg, hogy maga a kétségbe vonó személy megsértődött Mónikára vagy jókora érdeke fűződik ahhoz, hogy megkérdőjelezze Mónika állításait.”

A vádló Mónika történetét viszont azért is hitelesnek ítélte Szabó, mert, annak „részletei egybecsengenek a szexuális abúzusról szóló kutatások általános eredményeivel”.

A hamis abúzusvádba belebukó Kulcsár Árpád egyébként nem is titkolta, hogy kifejezetten a „Böjte-projektre” szerződött a Mércéhez.

Korábban maga írta ki büszkén a Facebookra, hogy egy több hónapos, határokon átívelő „nyomozás” miatt került a szélsőbalos portálhoz. Május végén pedig, mint aki jól végezte dolgát, nyilvánosan is elköszönt a Mércétől, miután megosztotta az utolsó, Böjte atyát lejárató anyagát a közösségi médiában – írja az Origó.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy két megszólaló is visszavonta állításait, akik korábban arról számoltak be a balliberális médiában, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány erdélyi gyermekotthonaiban bántalmazás áldozatai vagy tanúi voltak.

Májusban összehangolt balliberális lejáratókampány indult Böjte Csaba ferences szerzetes ellen, aki az 1990-es években létrehozta a Dévai Szent Ferenc Alapítványt Erdélyben – számolt be róla a Pesti Srácok. A szervezet nehéz sorsú gyermekeknek nyújt menedéket.

A lejáratókampányban aktív részt vállalt az Átlátszó.hu erdélyi kiadása, a Mérce.hu, az RTL és a Transtelex hírportál,

amelyek azt állították, hogy szexuális bántalmazás történt az intézményben, amit megpróbáltak eltussolni.

„Bánt a gondolat, hogy miattam magát bántják, kövezik. Hibáztam. Beismerem, hogy nem kellett volna, hogy engedjem, hogy a harag eluralkodjon rajtam. Sajnos illetlen dolgokat írtam, és visszaéltek vele” – írta egy Facebook-posztban az állítólagos áldozat. A nő tizennégy évesen került a szovátai Szent József Gyermekvédelmi Központba, és a balliberális médiában megjelent, erősen összevágott videóinterjúban arról beszélt, hogy egy nevelője többször megerőszakolta.

A hölgy arról is írt a posztban, amely egyben egy Böjte Csabának írt nyílt levél: 

Végre sikerült eltávolítani a mérgező embereket, akik a maga fejét akarták általam.

Ráadásul nem ő az egyetlen, aki visszakozott a vádaktól, hanem egy másik nő is, aki néhány évig Déván dolgozott nevelőként, és korábban naplószerű bejegyzésekben igyekezett lejáratni Böjte Csabát, mondván,  az intézményeiben „dickensi körülmények uralkodnak, és bántalmazzák a gyermekeket”. Néhány napja Bernadett is nyilvánosan bocsánatot kért a haragból és kudarcból íródott posztokért.

Borítókép: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.