Folytatódik a Szeged–Szabadka vasútvonal felújítása

A korszerűsítés után a mostani 60 helyett pedig 80–120 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhatnának a vonatok.

Magyar Nemzet
Forrás: Délmagyarország2023. 08. 26. 12:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus eleje óta folytatódik a 136. számú, Szeged-rendező–Röszke országhatár vasútvonal felújítása – írja a Délmagyarország. A Csongrád-Csanád vármegyei hírportál felidézi, miszerint a vasútvonal felújítása 2021 októbere óta zajlik. A korszerűsítés után újra indulna a személyforgalom, a mostani 60 helyett pedig 80–120 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhatnának a vonatok.

Idén június 30-tól azonban – műszaki és technikai problémákra hivatkozva – a kivitelező V–Híd Építő Zrt. határozatlan időre felfüggesztette a vasútvonal felújítási munkálatait. Az alvállalkozókat a levélben arra utasították, hogy július 3-án 24 óráig tegyék meg a szükséges állagmegóvó, vagyonvédelmi, valamint balesetvédelmi és biztonságtechnikai intézkedéseket. Ezt követően teljesen levonultak a munkaterületről.

Most azonban újra megkezdődtek a munkálatok, Röszkén már el is készült a perontető. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint  ősszel pedig 

a személyforgalom is megindul az új Szeged–Szabadka-vasútvonalon, amelyre várhatóan október 23-án kerül sor. 

Mint írta, a cél az, hogy Európa egyik legforgalmasabb határátkelőhelye, Röszke és Horgos között egyúttal Európa legmodernebb és legkulturáltabb közúti átkelőhelye is legyen. A személyforgalom egy-egy magyar és szerb államvasúti Uzsgyival (a MÁV által használt kétrészes dízelmotorvonat, más néven ikermotorkocsi) indul majd, addig a vonatforgalom napi hat nemzetközi tehervonatra korlátozódik.

Borítókép: A Szeged-rendező–Röszke országhatár vasútvonala (Fotó: Karnok Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.