Belgrádból Újvidékre utazik Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics

Alekszandar Vucsics szerb elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő ma átadják a forgalomnak a Belgrádot Budapesttel összekötő vasútnak a szerb fővárost Újvidékkel összekötő felújított szakaszát. Belgrádból Újvidékre utazik a Belgrád–Budapest vasútvonal részét képező szakaszon a két politikus. A tartományi székvárosban a tervek szerint megtekintik a korszerűsített vasúti állomást.

Tóth Péter (Vajdaság)
2022. 03. 18. 18:18
ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Horgos, 2021. október 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepsége előtt 2021. október 18-án. MTI/Fischer Zoltán Fotó: Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics és Orbán Viktor a Sólyom – szerbül Soko (ejtsd: szokó) – nevet viselő gyorsvonatra a belgrádi központi pályaudvaron szállnak fel. Együtt utaznak Újvidékre. A gyorsvasút szóban forgó szakasza a múlt év végén készült el, azt követően egy tesztidőszak következett, amelynek során többször is sebességrekordok dőltek meg.

A vonatok óránként átlagosan mintegy 200 kilométeres sebességgel közlekednek, Belgrád és a tartományi székváros közötti utat 28-35 perc alatt teszik meg.

A szóban forgó szakasz megépítése 2017-ben kezdődött és 935 millió dollárba került. A Belgrád és Ópázova közötti szakasz megépítése során a kínai Eximbank volt a hitelező, a kivitelező pedig a China Railway Internationaal és a China Railway Construction Corporation Limited. Az Ópázova és Újvidék közötti szakaszt orosz hitelből orosz kivitelező építette meg. Korszerű, 314 férőhelyes, Stadler típusú szerelvényeket vásároltak, azok közlekednek majd a gyorsvasúton. 

Tomiszlav Momirovics közlekedési miniszter a napokban jelentette be, hogy aki Belgrádtól Újvidékig szeretne utazni a Sólyommal, a promóciós időszakban mindössze 300 dinárt (mintegy 900 forint) kell fizetnie a jegyért. A hétévesnél fiatalabb gyerekek pedig szülői kísérettel ingyen utazhatnak. Mindkét városból naponta 18 járat indul. Az első 05.25-kor Belgrádból, 05.28-kor pedig Újvidékről. Az utolsó járat 22.02-kor indul Újvidékről és 22.20-kor Belgrádból.

Szerbiában jó tempóban épül a Belgrád–Budapest vasútvonalnak az Újvidéktől a kelebiai határátkelőig terjedő szakasza is. 184 kilométeres további szakaszon is gyorsvasút létesül. A szerb fél a szükséges eszközöket kedvező feltételekkel folyósított kínai hitelből biztosította. A munkálatok tervezett értéke 1,2 milliárd dollár. A szerződések alapján három év alatt be is kell fejezni. A korábban közölt információk szerint összesen mintegy négymilliárd euróba kerül a Belgrád–Budapest vasútvonal kiépítése. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb elnök a szerbiai Horgoson, a Szeged–Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepsége előtt 2021. október 18-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.