Fürdőköpenye övével kötözték a tolószékhez az idős hölgyet, aki emiatt megfulladt az idősotthonban

Az ügyészég a négy terhelt ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat.

Magyar Nemzet
2023. 08. 22. 10:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei ügyészség vádat emelt négy idősotthonban dolgozó ápoló ellen. A vádirat szerint négy dolgozó szabályszegései vezettek 2021-ben az akkor 75 éves hölgy halálához – számolt be róla a Kisalföld.hu portál. Mint írták, a sértett halálát a segédápolók szabálytalan ellátása és a vezető állású főnővér és ápolási igazgató ellenőrzéssel kapcsolatos mulasztásai okozták.

A cikk megjegyezte, hogy a vármegye egyik idősotthonában segédápolóként, főnővérként és ápolási igazgatóként dolgozó vádlottak feladata volt a gondozottak ellátása, illetve gondozásuk felügyelete. Jelezték, hogy a 75 éves asszony már évek óta az otthon lakója volt, állapota azonban egyre romlott, teljesen legyengült, napjait ágyban, illetve tolószékben töltötte. Mivel azonban gyengesége miatt a tolószékben is folyamatosan előre dőlt, lecsúszott, ezért a dolgozók eleinte a tolószékhez tartozó hevederrel rögzítették a hölgyet. A heveder azonban elszakadt, és ezt követően a hölgyet teljesen szakszerűtlenül lepedővel vagy fürdőköpenye övével rögzítették a tolószékben. 

Már ezt teljesen szabálytalan volt, mégis általános gyakorlattá vált az otthonban a sértett ellátása során, és ez ellen az ápolóként, illetve főnővérként dolgozó, döntési helyzetben lévő vádlottak sem tettek semmit.

2021 nyarán a segédápolóként dolgozó két terhelt a sértettet megmosdatták, majd a bevett módon, a fürdőköpenye övével rögzítették a tolószékhez. Egy óra múlva a sértett szobatársa jelzett az ápolóknak, akik a szobába lépve észlelték, hogy a sértett a rögzítés ellenére lecsúszott a tolószékben és az öv leszorította a nyakát, ezért elhunyt. A sértett halálát fulladás okozta.

Az ügyészég a négy terhelt ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat, a bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.