Járműlabor és tesztpálya épül Debrecenben

Átvették a munkaterületet, már épül a Debreceni Egyetem óriási projektje. Jövőre teljesen elkészülhet a járműlabor – számolt be róla a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál, a Haon.

MAGYAR NEMZET
Forrás: HAON.HU2023. 08. 08. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Egyetem több ütemben 4,41 milliárd kormányzati támogatást kap a járműlabor és a kapcsolódó mini tesztpálya kialakítására a debreceni autóipari központ egyes oktatási és innovációs fejlesztéseihez. A komplexum az intézmény Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában épül meg. Az építési területet hétfőn vette át a kivitelező HUNÉP Zrt. – olvasható az egyetem közleményében.

Mint írták, a járműtechnikai képzés fejlesztéséhez kapcsolódó új, többfunkciós – oktató, kutató és fejlesztő – laboratórium központi szerepet tölt majd be a térség járműipari beruházásaihoz (BMW, Vitesco, Schaeffler, CATL, Semcorp, Eve Power, EcoPro) kapcsolódó képzésfejlesztésben, és szorosan illeszkedik a Debreceni Egyetem évek óta tartó, a műszaki-, illetve természettudományi, valamint technológiai területet célzó stratégiai fejlesztési programjába.

A járműlabor az egyetem több mint 74 hektáros Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában megvalósuló modern, komfortos és jól felszerelt létesítmény, amely képes kiszolgálni mind az elméleti, mind az egyes műszaki mérnöki képzések gyakorlati oktatásainak eltérő jellegű igényeit mintegy 2700 négyzetméternyi alapterületen.

Az épületben járműlaborok, mechatronika- és robotikaképzésre hivatott labortermek, gépjármű-szerelőműhelyek, illetve kisebb létszámú kurzusok megtartására alkalmas tantermek kapnak helyet – részletezik a közleményben.

A 15 pályázó közül a HUNÉP Zrt. által elnyert kivitelezési közbeszerzés alapján most induló beruházásban elkészülő létesítménnyel tovább bővül a Debreceni Egyetem science parkja. A járműlabor a tervek szerint 2024-re épül fel – számolt be róla a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál, a Haon.

A Magyar Nemzet korábban már beszámolt arról is, hogy már javában folyik a munkaerő toborzása a BMW debreceni gyárában. A BMW Group digitalizálta a gyártervezést, amit először a debreceni gyárnál alkalmaztak. Ennek eredményei máris nyomon követhetők a virtuális valóságban. Az innovatív tervezési koncepció segítségével virtuálisan megalkották a leendő debreceni gyár gépsorait. A gyártási folyamatot ennek működtetésével lehet finomra hangolni. A gyár honlapján rá lehet keresni a gyártósort bemutató videóra. Mindez két évvel azelőtt történik, hogy a valóságos futószalagokról 2025-ben legördül az első tisztán elektromos meghajtású Neue Klasse modell. A valóságban a tervek szerint 2024-ben érkeznek meg a gépsorok.

Borítókép:Látványterv (Forrás:Unideb.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.