Fura szerzet az év strandétele, de az biztos, hogy nagyon finom

Spanyol étel balatoniasítva.

Magyar Nemzet
Forrás: Sonline, MTI, LikeBalaton2023. 08. 04. 11:38
NAGY Gábor
A Balatoni nyelves az év idei strandétele Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marhanyelvből készült lepény, a balatoni nyelves fantázianévre keresztelt ínyencség lett Az év strandétele 2023-ban – adta hírül a Somogy Vármegyei Hírportál. A balatonalmádi Terasz Bisztró étele egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény.

A lap emlékeztetett, hogy a Balatoni Kör által életre hívott megméretést kilencedik alkalommal szervezték meg. Mint jelezték, a GianPiero’s Étterem a legjobb bisztró kategória nyertese lett a hideg tökfőzelék feltétlenül nevű könnyed nyári ételével. A máriafürdői Lángos World pofás fogas pil pil elnevezésű ízletes lángosa pedig Az év felfedezettje jutalmat zsebelte be.

Krezinger Ádám, a Lángos World tulajdonosa és séfje a portálnak elmondta, hogy egy barcelonai kirándulása ihlette arra, hogy tulajdonostársával, Zombori Balázzsal elkészítsék a különleges lángost.

– Pár éve nyaraltam a katalán fővárosban, ahol megkóstoltam a gambas pil pilt. Ez egy olívaolajban sült garnélarák fokhagymával, paradicsommal, petrezselyemmel és csilivel. Nagyon ízlett az étel, és elkezdtem azon gondolkodni, hogyan tudnám ezt az ízvilágot átcsempészni a lángosra. Aztán nem sokkal később az egyik beszállító kínálatában megláttam a süllőpofát, és akkor állt össze a recept a fejemben. Gyakorlatilag a spanyol ételt balatoniasítottam. A rákot lecseréltem süllőpofára, a többi zöldség és feltét azonban megegyezik az eredeti spanyol ételével – mondta Krezinger Ádám.

Kardos Gábor, Az év strandétele verseny ötletgazdája, a Balatoni Kör alapítója elmondta, hogy  évről évre egyre erősebb a mezőny, a döntőbe jutott ételek mintegy fele vegetáriánus vagy vegán volt.

– Az összes díjazott étel nagyon jó ár-érték arányú. Minőségi és helyi alapanyagokból készültek. Kreatív ételek, melyek szépen vannak tálalva. Gyakorlatilag egy margerita pizza áráért megkapjuk ezeket a különlegességeket – tette hozzá az ötletgazda. Kardos Gábor arról is beszélt, a versenynek komoly marketingértéke van, hiszen a győztes éttermeket szeptember végéig „ostrom alá” veszik a vendégek, hogy megkóstolhassák az ínyencségeket.

Borítókép: Nagy Gábor a balatoni nyelvessel, mögötte Bánfi Bence séf Balatonudvari fövenyesi strandján (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.