Novák Katalin: A magyaroknak helyük van a legjobbak között

A Stipendium Pelegrinum program nyertesei a világ legjobb egyetemein tanulhatnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 15. 15:50
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Stipi ösztöndíj belépőjegy a legjobbak közé, és ugródeszka a nagyvilágba – mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden, amikor okleveleket adott át a Stipendium Peregrinum ösztöndíj nyerteseinek a Sándor-palotában, Budapesten.

A köztársasági elnök, a program alapítója és fővédnöke elmondta: 

a 2019-ben indított Stipendium Peregrinum programra az elmúlt négy évben 579 fiatal pályázott, közülük 99-en nyerték el az ösztöndíjat, amelynek köszönhetően a világ legjobb egyetemein tanulhatnak.

Fotó: Kurucz Árpád

Az ösztöndíjprogram azt üzeni, hogy a magyaroknak helyük van a legjobbak között, de a magyar fiataloknak segíteni kell, és meg kell adni az esélyt arra, hogy megmutathassák tudásukat, megmérettethessék magukat a legjobbak között – mutatott rá Novák Katalin.

A Stipendium Peregrinum ugródeszka a nagyvilágba, belépőjegy a legjobbak közé 

– hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: ez annyit jelent, hogy megnyílt egy ajtó, de a belépőkön múlik, hogy mit kezdenek a lehetőséggel.

Fotó: Kurucz Árpád

Az államfő kiemelte: ösztöndíjas bárki lehet, aki tehetséges és szorgalmas, jöhet jobb vagy szerényebb anyagi körülmények közül, kicsi településről, nagy vagy kicsi családból, lehet sportoló, művész, tudós.

Az ajtót átlépve ti magatok is ácsolhatjátok az ugródeszkát a saját hazátoknak

 – fogalmazott, hangsúlyozva: az ösztöndíjasok is segítséget nyújthatnak az újonnan belépők számára.

Fotó: Kurucz Árpád

Szerinte szerénynek kell lenni, amikor valóban komoly dolgokról van szó, de önbizalommal telten kell megmutatni, hogy a magyaroknak helyük van a legjobbak között.

A 2023/2024-es tanévet a programnak köszönhetően 26 új ösztöndíjas kezdheti meg, emellett további 44 folytatja tanulmányait 9 ország 31 egyetemén.

A köztársasági elnök emlékeztetett: négy éve született az elhatározás, hogy indítsanak olyan programot Magyarországon, amely valóban egyedülálló, és amely a legtehetségesebbeknek nyit kaput a nagyvilágba.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök kedden, amikor okleveleket adott át a Stipendium Peregrinum ösztöndíj egyik nyertesének a Sándor-palotában, Budapesten. (Forrás: Kurucz Árpád)



    
    
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.