Nincs menekvés, új módszerrel kapják el a gyorshajtókat a rendőrök

Széles körben alkalmazza a drónokat a rendőrség, idén eddig már 2400 esetben, ezen belül 1100 alkalommal közlekedési szabályszegőkkel szemben vetették be.

2023. 08. 04. 13:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén már 2400 esetben használt a rendőrség drónokat, ebből 1100 alkalommal közlekedési szabályszegőkkel szemben vetette be az eszközöket – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a Deák téren tartott rendhagyó sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence államtitkárnak bemutatják a drónkezelő operátoregységet (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

 

– A rendőrségi eszközpark fejlesztésének, a modern eszközök beszerzésének is köszönhető, hogy 

2010-hez képest mára egyharmadára csökkent Magyarországon a bűncselekmények száma. 

Hozzájárult a közbiztonság javulásához az is, hogy 2010-hez képest háromezerrel, 36 500-ra nőtt a rendőrség létszáma, így mára Magyarország a világ 13. legbiztonságosabb országává vált – szögezte le a kereszténydemokrata politikus, és hozzátette: 

a drónok a közlekedés ellenőrzése mellett nehezen megközelíthető helyek felderítésére is használhatók, továbbá a déli határon az illegális migráció felderítésére, rendezvények biztosítására, eltűnt személyek felkutatására, illegális hulladéklerakók felderítésére és bűncselekmények helyszínelésénél is.

A rendőrségnek jelenleg hatvan drónja van és 300 rendőrt képeztek ki az eszközök kezelésére. A közlekedés ellenőrzésénél a drónok annál is inkább hasznosak, mert azokat – a rendőrökkel ellentétben – nem láthatják a szabálysértők – mondta el Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Kiemelte: a drónok bevetése is hozzájárult ahhoz, hogy augusztus 3-ig csökkent a halálos balesetek száma. Ebben az időszakban 247-en haltak meg a magyar utakon, 42 fővel kevesebben, mint az elmúlt év hasonló időszakában, összesen 225 halálos közúti balesetben, ami harminccal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Borítókép: ezt látja a drón munka közben (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.