Beneda Attila: A kormány támogatja a sérült embereket

A kormány, az ország, a nemzet és az egész társadalom közös feladata a sérült emberek támogatása, számukra teljes értékű élet feltételeinek biztosítása – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken, az értelmi fogyatékossággal élők számára kialakított kisHerczeg otthon átadó ünnepségén, a Pest vármegyei Valkón.

Forrás: MTI2023. 09. 29. 16:44
BENEDA Attila
Csíkszereda, 2022. március 28. Beneda Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériuma családpolitikáért felelõs helyettes államtitkára elõadást tart a családvédelmi konferencián az erdélyi Csíkszeredában 2022. március 28-án. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány közismerten elkötelezett a családok mellett – hangsúlyozta Beneda Attila. Emlékeztetett: az elmúlt tizenhárom évben a családtámogatások több mint három és félszeresükre növekedtek Magyarországon. 

Ugyanakkor fontosnak nevezte a Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány nagy családjához hasonló közösségek segítését is, mert bár itt nem vérségi kötelék fűzi össze a lakókat és dolgozókat, ám a hangulat, az együtt töltött idő hatása és „áldottsága” családdá teszi őket – fogalmazott. 

Böszörményi Gyula költőt idézve rámutatott: sérültnek születni, azzá válni lehet feladat, áldás, szerencsétlenség, kiváltság, átok. Hogy melyik, az az adott sérültet körbevevő embereken, a családon és a társadalmon múlik – fűzte hozzá. 

Hangsúlyozta: 

az alapítvány olyan környezetet teremt, amely áldássá és kiváltsággá teszi ezt az állapotot.

A kormány, az ország, a nemzet és az egész társadalom közös feladata ezt a lehetőséget minden sérült ember számára elérhetővé tenni – tette hozzá.    

Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt: minden „normálisan működő” társadalomnak kötelessége odafigyelni a fogyatékossággal élőkre és a számukra legmegfelelőbb módon segíteni őket. A magyar kormány a családokra és ezen belül a sérült emberekre is kiemelt figyelmet fordít. 

Tudatosan törekszik arra is, hogy az 1990-es évek előtt épült, többszáz fős nagy intézményeket kisebb, családias létesítményekké alakítsák át, ahol a fogyatékossággal élők otthonosabb körülmények között tudnak beilleszkedni a település, valamint szűkebb környezetük közösségébe.     

Varga Zoltán, a valkói székhelyű, Budapesten és vonzáskörzetében 19 intézményt működtető Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke közölte: a szervezet több mint harminc éve dolgozik azért, hogy Magyarországon lehetővé tegye több száz fogyatékossággal élő ember családias környezetben történő lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, és a rászoruló gyermekek, családok ellátását. 

Borítókép: Beneda Attila (Fotó: MTI/Veres Nándor)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.