Nyitrai Zsolt: a kormány támogatja a fogyatékossággal élőket

Hétfőn immár harmincegyedik alkalommal szervezik meg a sérült gyermekek napját a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amelyen az ország minden vármegyéjéből több ezer gyermek tölthet el egy napot Budapesten.

2023. 09. 07. 13:24
null
Budapest, 2018. szeptember 17. Résztvevõk a 27. Sérült Gyermekek Napja rendezvényen a Fõvárosi Állat- és Növénykertben 2018. szeptember 17-én. Az állatbemutatókkal tarkított eseményt az Értelmi Fogyatékossággal Élõk és Segítõik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a Fõvárosi Állat- és Növénykert közösen szervezte. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon több mint egymillió embert érinti közvetve vagy közvetlenül a fogyatékosság –  mondta a miniszterelnök főtanácsadója Budapesten, a Sérült gyermekek napja sajtótájékoztatóján. Nyitrai Zsolt rámutatott:

a kormány jó partnerséget alakított ki a fogyatékossággal élőket támogató szervezetekkel, erkölcsileg és anyagilag is támogatja őket. 

2010 óta több mint háromszorosára nőtt a fogyatékosügyi érdeképviseletek költségvetési támogatása, és a fontos lépések előtt a kormány mindig kikéri a véleményüket, amelyeket lehetőség szerint be is építi a döntésekbe – mondta a főtanácsadó, majd rámutatott: 

ez az esemény egy nagyon jó példa a civilek, a gazdasági társaságok és az állam összefogására.

Az utóbbi hét-nyolc évben jelentősen nőtt a résztvevők száma annak köszönhetően, hogy Nyitrai Zsolton keresztül kormányzati képviseletet kaptak, valamint a rendezvényre eljutásban 2017 óta segíti őket a Volánbusz Zrt., ettől az évtől pedig a MÁV-csoport is – közölte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) elnöke. Gyene Piroska hozzátette: idén már másodszor működnek együtt az Egyszülős Központtal, amely a rendezvényen hasznos információkkal segíti az érintett családokat.

Magyarországon több mint háromszázezer családból hiányzik az egyik szülő, és náluk magas a sérült gyermeket nevelők aránya – mondta az Egyszülős Központ elnöke. Nagy Anna rámutatott: 

Magyarországon mintegy háromszázezer egyszülős családból több tízezren vannak, ahol sérült gyermeket nevelnek. 

Az egyszülős családokban sokkal nagyobb a sérült gyermekek aránya, ugyanis előfordul az, hogy amikor ezen a nehezített úton indul el egy család, akkor az egyik szülő úgy dönt, hogy nem viszi ezt tovább, és kiszáll a családból – fejtette ki a szervezet elnöke. 

Nagy Anna szerint azért is fontos a szervezésben való részvétel, mert ezeknek a csonka családoknak nehezebb a rendezvényre eljutni,

valamint az ÉFOÉSZ-nak sok olyan tagja van, aki egyedül neveli gyermekét, de még nem ismeri az Egyszülős Központot.

A sérült gyerekek napja hagyomány, az állatkert már 1992-ben felkarolta a rendezvényt, pedig akkoriban a társadalom és a média még keveset foglalkozott a sérült emberekkel – hangsúlyozta a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtószóvivője.  

Hanga Zoltán szerint az állatkertnek nagyon fontos a társadalmi felelősségvállalás: a krónikus betegségben szenvedő gyerekeknek minden nyáron rendeznek programot, nemrég pedig a törökországi földrengés területén élő gyerekeket fogadtak – mondta, majd rámutatott: 

idén úgy alakították át a családi jegy rendszerét, hogy egyszülős családok is élhessenek vele. 

Kameniczky Ákos, a Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi főigazgatója közölte, hét éve támogatják a rendezvényt, tavaly 97 busszal vitték a résztvevőket, idén pedig már vonatokat is bevonnak, így 73 településről 19 vonat és 57 autóbusz segíti a vendégek eljutását Budapestre, illetve az utazást az állatkertig.

Borítókép: Résztvevők a 27. Sérült gyermekek napja rendezvényen a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2018. szeptember 17-én (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.