Döcher-gyilkosság: elévült volna az ügy?

Elévült, vagy sem az 1999-es kettős gyilkosság ügye? Fontos kérdés merült fel a Döcher-gyilkossággal kapcsolatban.

2023. 09. 20. 15:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még el sem kezdődött az érdemi tárgyalás a Döcher-gyilkosság, azaz a Döcher György („Csontkezű”) és Dimitrov Marinov Dimov („Bolgár Misi”) 1999-es meggyilkolása ügyében, máris jogi összecsapás bontakozott ki a vádhatóság és a védelem között. Kedden előkészítő ülésen U. Alex („Turek”) - korábban H. Sándor, majd D. Alex – elsőrendű vádlott és vezető védője, Zamecsnik Tamás arra kérte a Fővárosi Törvényszéket, hogy az ellene folyó eljárást haladéktalanul szüntessék meg. 

Döcher-per
Döcher-gyilkosság: az előkészítő ülést kivetítőn követhették nyomon kedden az újságírók és az érdeklődők. Fotó: Teknős Miklós

Turek és védője álláspontja szerint a Döcher-gyilkosság ügye már elévült.

 

A bűncselekmény 1999-ben történt, így az akkor érvényben lévő törvények szerint kell lefolytatni az eljárást. Minősített esetben, például az előre kitervelt emberölések nem évülnek el, ha több ember ellen követték el a gyilkosságot.

Amennyiben az emberölés nem minősített esete áll fenn, akkor a bűncselekmény elévülési ideje 20 év, ennyi idő után akkor sem büntethető a tettes, ha bűnössége egyértelműen bizonyítható.

Turek érvelése szerint – feltéve, de meg nem engedve, hogy megbízta vádlott társát a gyilkossággal – semmilyen konkrét bizonyíték nem utal arra, hogy felbujtóként Dimitrov Marinov Dimov likvidálását is megrendelte volna, akkor sem, ha a tettes meg is ölte „Bolgár Misit”.

Turek és védője álláspontja az, hogy a rendőrség 1999. október 1-jén zárta le a Döcher-gyilkosság sikertelen vizsgálatát, a BRFK életvédelmi osztálya pedig 2021. augusztus 31-én indította újra a vizsgálatot: közben 21 év és 11 hónap telt el. Azaz az ügy elévült, legalább is Turek és védője szerint.

Az előkészítő ülésen sem a vádat képviselő ügyész, sem a bíró nem tett fel kérdéseket, nem válaszolt Turek és védője felvetésére, így a tárgyalás tényleges megkezdésére, várhatóan 2024 januárjában kerülhet sor.

A Magyar Nemzet megkérdezett néhány, az ügyet jól ismerő jogászt az elévülés kérdéséről. Egybehangzó álláspont alakult ki: ha bérgyilkost küld valaki ellensége megölésére, és a bérgyilkos úgy végez ki egy asztaltársaságból két embert, ahogy a vád szerint Turek vádlott-társa, B. Karol tette, az nem tekinthető szimpla emberölésnek. 

Döcher és Dimov holttestét szállítják el a presszóból. Fotó: MN-archív

A vád szerint így történt a bérgyilkosság. „B. a bejárati ajtót nagy lendülettel kinyitva belépett a kisvendéglőbe, az útjában lévő egyik vendéget félretolta, gyors léptekkel, célirányosan a hátsó bokszhoz ment, és ott a nála lévő, hangtompítóval felszerelt 7,65 mm kaliberű Skorpió géppisztollyal a fegyverhez rendszeresített nagyobb befogadóképességű tárban lévő valamennyi lőszert elhasználva, összesen 20 – fejre és fejtájékra irányuló – célzott lövést adott le Döcher Györgyre és Dimitrov Marinov Dimovra.” 

A presszó hátsó részében lévő bokszban Döcher és Dimov között ott ült Döcher felesége is. A gyilkos őt nem lőtte le. Előbb lelőtte Döchert, levette az ujját az elsütőbillentyűről, átemelte a fegyver csövét Döcher felesége felett, majd újra tüzelt, megölve „Bolgár Misit” is. Döcher fejét négy lövés érte, bolgár társa pedig egy áll-, két kar-, négy tarkó- és két nyaklövést kapott.

 

Döcher-gyilkosság: pontosan mi történt?

A nyomozati iratok szerint a Turek néven ismert U. Alex (hivatalos névváltoztatása előtt: H. Sándor, majd D. Alex) és Sátor Lajos üzletet kötöttek: először Sátor segített Budapesten Tureknek likvidálni utóbbi legjobb barátját, Döcher Györgyöt, a „Csontkezűt”, majd Turek cserébe részt vett a dunaszerdahelyi Pápay klán lemészárlásában, hogy Sátor Lajos a két évig húzódó helyi maffiaháború végeztével visszatérhessen a Csallóközbe.

 

Borítókép: Turek szlovák vizsgálati fogságban (Forrás: Szlovák rendőrség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.