Drogkereskedelem gyanúja a kispesti szocialistáknál? + videó

Kábítószer-kereskedelem miatt is nyomoz a rendőrség abban a büntetőügyben, ami a kispesti MSZP botrányos ügyeinek nyilvánosságra kerülése után indult – tudta meg a Magyar Nemzet. A hatóság azután kezdett nyomozni a helyi szocialistákat beárnyékoló ügyekben, hogy nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amin százmilliós korrupcióról és pénzek visszaosztásáról beszélt kólának nevezett fehér por és alkohol társaságában Lackner Csaba volt baloldali önkormányzati képviselő.

2023. 09. 13. 19:03
null
Budapest, 2018. március 15. A Talpra magyar! közös ellenzéki (MSZP, PM, DK, Liberálisok, Együtt), az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából rendezett megmozdulás Budapesten a Fõvám téren 2018. március 15-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kábítószer birtoklása helyett egy ideje már drogkereskedelem bűntett gyanújával zajlik az a nyomozás, ami a kispesti szocialisták viselt dolgainak kiszivárogtatása után indult – tudta meg a Magyar Nemzet. 

Ismert, a kispesti szocialistákról az első kép- és hangfelvételek még 2019. október elején kerültek nyilvánosságra a Magyar Nemzetnek és a Hír TV-nek köszönhetően. A felvételeken korrupcióról, százmilliós vagyonokról, külföldi ingatlanokról, kerületi pénzek visszaosztásáról, Gajda Péter polgármesternek is juttatott kenőpénzről (Gajda ezt határozottan tagadja), valamint túlszámlázásokról beszélt „kólának” nevezett zacskónyi fehér por társaságában, illetve alkohol fogyasztása közben Lackner Csaba volt MSZP-s önkormányzati képviselő.  

Aki nem keres meg évente százmilliót, az hülye! 

Az egyik hanganyagon Lackner arról is értekezett, hogy aki igazán ügyes, az még kerületi képviselőként is meg tud keresni évi százmillió forintot

Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában is azt mondják, hogy ha te évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. És az is igaz, hogy aki jól csinálja, az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza.

Több szálon is folynak a nyomozások 

A kispesti MSZP-sek ügyében többen is feljelentést tettek, például Tényi István költségvetési csalás gyanújával. Később hivatali visszaélés, vesztegetés elfogadása és kábítószerrel visszaélés felmerült gyanúja miatt a feljelentést az adóhatóság a BRFK-hoz is továbbította. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) végül gazdasági vesztegetés miatt rendelt el nyomozást, de 2019 novembere óta vesztegetés elfogadásának gyanújával már a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya folytat eljárást. 

Utóbbi főosztály kábítószer birtoklása miatt is vizsgálódott, ám ezt a nyomozást célszerűségből leválasztották és átadták a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztály kábítószer-bűnözés elleni osztályának. Ebben az ügyben zajlik egy ideje már kábítószer-kereskedelem gyanújával a nyomozás. Ez egyébként logikus lépés, hiszen ha a rendőrség feltételezése szerint az ominózus felvételen valóban drog látható, akkor a nyomozókat nyilván érdekli, hogy azt kitől vásárolhatták. Az persze más kérdés, hogy az ügy végül eljut-e a gyanúsításig, ugyanis egyelőre a rendőrök senkit nem „vettek elő” a kispesti botrány érintettjei közül. Lacknerék tagadják mind a drogfogyasztást, mind a korrupciót. 

Az üggyel összefüggésben megkerestük a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészséget is, tőlük a következő választ kaptuk: „a gazdasági és korrupciós bűncselekmények miatti, illetve ettől külön, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatti nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja. Azok felderítési szakaszban vannak folyamatban.” 

Borítókép: MSZP-zászlók a Talpra magyar! közös ellenzéki (MSZP, PM, DK, Liberálisok, Együtt) megmozdulás Budapesten a Fővám téren 2018. március 15-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.