Donáth Anna hadüzenete Gyurcsánynak a kétségbeesés hangja

A lapunknak nyilatkozó elemző szerint a Momentumnál túl nagy volt a mellény, ám kevés a tudás, illetve az alázat.

2023. 10. 25. 13:32
Borítókép: Dobrev és Gyurcsány a DK kongresszusán (Fotó: Mirkó István)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még az év elején úgy tűnt, hogy a Momentum és a Demokratikus Koalíció dominanciaharcot fog vívni az ellenzék vezető szerepéért, ám mára eldőlt a verseny, a Momentum olyan lépéshátrányba került, amit a jövőre esedékes választásokra aligha lehet behozni. Donáth Anna hadüzenete a kétségbeesés hangja. Félelem attól, hogy végleg lemaradnak, hogy Gyurcsány Ferencék teljesen uralják majd az ellenzéki oldalt – fogalmazott lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője a Válasz Online-on megjelent írásában támadta a Demokratikus Koalíciót, valamint annak két vezető politikusát, Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát.

A szakértő kiemelte, hogy Gyurcsányék felrúgták azt a 2021-ben létrejött, nyíltan ugyan ki nem mondott, de ez idáig többé-kevésbé betartott meg nem támadási szerződést, ami tavaly az összefogásban csúcsosodott ki.

– Azaz elkezdték leigazolni a kispártok ambiciózus, politikai pozíciókat betöltő politikusait. Ez az erőforrás-elszipkázás a Momentumot is érintette, és ők sem tudtak rá önvédelmi választ adni. Ez már önmagában komoly konfliktusokat eredményezett, tehát a két párt közötti viszony nem most mérgesedett el

– hangsúlyozta Nagy Ervin. Mint jelezte, a Momentumnak, amely generációs pártként került be a parlamentbe, óriási lehetősége volt arra, hogy ha nem is megújítsa, de mondanivalójával legalább felfrissítse a baloldalt, és új lendületet adjon az ellenzéki politikának, azonban ezt a történelmi lehetőséget elszalasztották. – Túl nagy volt a mellény, ám kevés a tudás, illetve az alázat. Nem végezték el a fáradságos politikai munkát, nem tanultak és nem képezték magukat, ez pedig megbosszulta magát. Egyszerűén nem lehet őket komolyan venni, nincs meg a kormányzóképesség, így még középtávon sem várható, hogy utolérnék Gyurcsányékat, és valódi ellenzéki kihívóként jelennének meg – húzta alá Nagy Ervin.

Felhívta a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferencék erőből politizálnak, és a szélsőséges kormányellenes retorika mellett az egykori szövetségeseknek is oda-oda szúrnak, illetve az átigazolásokkal komoly sérelmeket okoznak.

– Az egykori szövetségeseket ma inkább tartják konkurenciának, mint leendő partnernek. Mindezek ellenére Gyurcsány Ferencnek nem kell erőszakosan reagálnia erre a támadásra, és szerintem nem is fog. Nincs miért visszaütnie, hisz a legerősebb pártként az a gyengeség jele volna. Sőt ha ügyesen manőverezik, ha nem veszi fel a kesztyűt, akkor még jól is kijöhet belőle, hisz az ellenzéki választópolgárnak elege van a baloldali purparlékból – hangsúlyozta az elemző.

 

Cicaharc a baloldalon

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója a Mandinernek arról beszélt, hogy a Momentum EP-képviselője azzal, hogy keményen nekiment Gyurcsány Ferencnek, azt a helyzetet akarja meglovagolni, hogy a DK elnöke az egyik legelutasítottabb politikus, és azt is felismerte, hogy van ellenzékváltó hangulat az országban.

– Az lehet a célja, hogy miközben a Demokratikus Koalíció az MSZP, illetve a Jobbik rovására tudott növekedni, addig a lila párt a többiektől szerezzen szavazókat. A DK csak azzal törődik, hogy a legerősebb párt maradjon azon a térfélen, Gyurcsány többször is kijelentette, ő nem foglalkozik az ilyen kritikákkal

– vélekedett Kiszelly.

– Ha valaki alaposan megvizsgálja őket, akkor rájön, hogy mindegyikük része a dollárbaloldalnak, háborúpárti álláspontot képviselnek, megszavazzák a migránskvótát az EP-ben, így azok sem tévednek sokat, akik cicaharcnak nevezik azt, ami történik, ezért nem kell ennek – az első megközelítésben kétségtelenül durva – szövegnek a szükségesnél nagyobb jelentőséget tulajdonítani. Az pedig nem okoz különösebb problémát az ellenzékiek között a tárgyalásaik során, hogy az egyik nagy nyilvánosság előtt lehazugozza a másikat, mert mindez már be van árazva, ennyi belefér a kapcsolatukba, bár biztos nem javítja a hangulatot az, hogy Donáth belecsapott a lecsóba, és frontális támadást indított a DK ellen – jelentette ki az elemző.

 

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.