Cseh Katalin október 23-án arról győzködte Brüsszelt, hogy nem jár pénz Magyarországnak

A Momentum képviselője szerint a bizottság nem engedhet.

2023. 10. 23. 21:44
Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetõje a párt eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös sajtótájékoztatót tartott négy európai parlamenti képviselő október 23-án. A Magyarországot olykor napi tíz–húsz bejegyzésben kritizáló Daniel Freund, a szocialista holland Thijs Reuten, a néppárti Petri Sarvamaa és Cseh Katalin, a Momentum képviselője.

A félórás tájékoztató alatt a képviselők azt igyekeztek sugallni, hogy Magyarország nem teljesítette a bizottság elvárásait. Mint ismert ugyanis az Európai Bizottság (EB) az elmúlt hónapokban bizonyos „mérföldkövek” teljesítéséhez kötötte a Magyarországnak járó uniós források folyósítását. Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő korábban ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy 

minden alapot nélkülöző, egyre durvább politikai minősítések jegyében próbálnak kemény politikai nyomást gyakorolni Magyarországra.

A sajtótájékoztatón is többnyire vélemények kaptak hangot, mintsem valós jogi alapokra helyezett érvelések. Sarvamaa képviselő csak odáig tudott elmenni, hogy a „a kép nem fest tökéletesen” és arra kérte a bizottságot, hogy várjanak még, hogy megbizonyosodhasson, hogy a kitűzött feltételeknek eleget tesz-e a magyar kormány. 

Daniel Freund abba próbált belekötni, hogy az országos bírósági tanács választási folyamatai még nem zajlottak le és a Kúria elnöki posztját érintő változások is a jövőbeni elnökre vonatkoznak majd, így korai és hibás lenne megfelelőnek ítélni a magyar kormány megtett lépéseit. Thijs Reuten lényegi mondandója kimerült abban, hogy

félünk, hogy nem jóhiszeműen jár el a [magyar] kormány, amint megkapja a pénzeket.

Cseh Katalin, a Momentum delegált képviselője is megosztotta gondolatait, amiben azt mondta, hogy 

a bizottságnak nem szabad engedni a zsarolónak, vagyis lényegében amellett állt ki, hogy Magyarország ne kapja meg a neki jogosan járó uniós forrásokat.

Cseh később a német köztévé kérdésére felelve, amely arra irányult, hogy mit tudnak a felszabadítási döntések állapotáról, úgy fogalmazott, hogy az állampolgárok nézőpontja is fontos ebben a kérdésben, akik 

először érzékelték, hogy a bizottság tett valamit értük [utalva a pénzek befagyasztására], azonban most nem hallják a bizottság hangját, mert a propaganda elhalkította azt.

Cseh Katalin kissé zavaros gondolatmenete alapján az állhat a háttérben, hogy a képviselők, illetve az Európai Parlament sérelmezi azt, hogy az Európai Bizottság tárgyalásokat folytat, és előrehalad egy bizonyos kérdésben egy tagállammal, vagyis

az EP nyomást próbál gyakorolni a bizottságra, hogy saját napirendjét érvényesítse akkor is, ha erre jogi alapul semmi nem szolgál.

Az MCC Brussels is reagált a sajtótájékoztatóra, közleményükben azt írják, „elég, ha csak annyit mondunk, hogy Daniel Freund és barátai szerint Magyarország nem teljesítette a mérföldköveket”.

Ez egy kísérlet arra, hogy politikai nyomást gyakoroljanak a bizottságra, hogy negatív véleményt fogalmazzon meg, és akár esetleges intézkedéssel is fenyegessen, annak ellenére, hogy az európai parlamenti képviselőknek aligha van beleszólásuk a folyamatba. A mérföldkövek értékelése és a döntés kizárólag a bizottság hatáskörébe tartozik.

Cseh Katalin tehát október 23-án, az 1956-os forradalom évfordulóján Brüsszelben a hazánknak járó uniós pénzek visszatartásáért harcolt.

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a párt eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.