Eloszlatta a kételyeket az államtitkár: van elég hely a hajléktalanok téli ellátására

Minden érintettet arra kérnek, hogy amikor a hideg eljön, vegye igénybe a szolgáltatásokat.

Forrás: MTI2023. 10. 12. 19:55
FÜLÖP Attila
Budapest, 2023. április 11. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a nemzetközi roma nap alkalmából a Balázs János-díjak átadásán a Belügyminisztériumban 2023. április 11-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van elegendő szabad férőhely a hajléktalanoknak, a hajléktalanellátásban részt vevő szervezetek felkészültek arra, hogy a hideg beköszöntével el tudják látni feladataikat – hangsúlyozta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta: a hajléktalanok téli ellátásának megszervezéséről széles körű egyeztetést folytattak, amelybe a rendőrséget, a mentőszolgálatot, a fővárosi önkormányzatot, a megyei jogú városok képviselőit, valamint a hajléktalanellátó szervezetek képviselőit is bevonták. 

– Magyarországon jelenleg 240 szervezet felel a hajléktalanok ellátásáért, és a feladatok elvégzéséhez rendelkezésre állnak a szükséges források a költségvetésben

 – tette hozzá. Közlése szerint országosan 78 százalékos a férőhelyek kihasználtsága, Budapesten pedig 77 százalékos, tehát van elég férőhely, az elmúlt öt évben sosem érte el a kihasználtság országosan a száz százalékot. 

Fülöp Attila beszámolója szerint a bentlakásos férőhelyek száma évek óta meghaladja a 12 ezret. A hirtelen helyzetek megoldására szolgáló éjjeli menedékhelyeken ugyancsak hetven–nyolcvan százalék között mozog a kihasználtság aránya. Hangsúlyozta: 

mindenkit arra kérnek, hogy amikor a hideg eljön, vegye igénybe a szolgáltatásokat.

– A hajléktalanellátás kapcsán egyetlen kérdőjel maradt az egyeztetések során – mondta Fülöp Attila. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület által fenntartott hajléktalanellátó hely feladatellátásában jelentkeztek nehézségek.  

Azt gondolom, hogy a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni rút dolog

 – kommentálta az ügyet az államtitkár. 

Emlékeztetett: a MET adótartozást halmozott fel, emiatt von le a szervezettől pénzt a NAV. Hozzátette: a szervezetnek ebben a helyzetben is teljesítenie kell a kötelességeit, a MET az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint támogatást kapott. A szervezet Budapesten az ellátás öt százalékáért felel, országszerte körülbelül ezer emberről gondoskodik. 

Borítókép: Fülöp Attila (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.