Figyeljen, jelentősen változhat az szja-bevallás

Jelentős adminisztratív terhektől szabadulnának meg az állampolgárok és a vállalkozások.

Forrás: InfoStart, Adózóna2023. 10. 05. 18:22
null
Budapest, 2023. május 20. Cégtábla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi irányításának helyet adó épületen a fõváros V. kerületében, a Széchenyi utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen csökkenhetnek az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terhei – adta hírül az Infostart. Egy Országgyűlés napirendjén lévő törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot ne kelljen évente újból beadni, elég volna csak akkor, ha az érvényesítést megalapozó körülményekben változás következik be.

Az Adózóna szerint az első házasok kedvezménye, a családi kedvezmény és a négy vagy több gyermekes anyák kedvezményének esetében folytatólagos nyilatkozatban kérheti a kifizető, hogy mindaddig változatlanul vegyék figyelembe annak tartalmát, amíg a magányszemély újat nem nyújt be vagy nem kéri a korábban benyújtott nyilatkozatának figyelmen kívül hagyását – mutatott rá a portál. Végeredményben

ezzel jelentősen csökkennének a kifizetők és a munkáltatók adminisztrációs terhei, ugyanakkor nagyobb felelősséget kíván a magánszemélyektől, 

ugyanis a garanciális szabály értelmében ha a jogosultság feltételeinek változásait a magánszemély nem jelzi egy újabb nyilatkozatban, akkor a jogkövetkezmények (adóbírság, késedelmi pótlék) nem mérsékelhetők.

Az új előírásokat első alkalommal a 2023. december 31-ét követően tett adóelőleg-nyilatkozatok esetében kell majd alkalmazni. Nyilatkozat továbbra is adható lesz az adóéven belül visszavonásig, ugyanakkor ha annak tartalmában változás következik be, akkor a magánszemély haladéktalanul köteles újra nyilatkozni – írja hírportál.

Borítókép: Cégtábla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi irányításának helyet adó épületen a főváros V. kerületében, a Széchenyi utcában (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.