Következő mérkőzések
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Így emlékezett meg az aradi vértanúkról Szentkirályi Alexandra

A kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította október hatodikát arra emlékezve, hogy 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvéd főtisztjét.

2023. 10. 06. 10:32
Forrás: Facebook/ Szentkirályi Alexandra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tíz évre várfogságra ítélt honvédtábornok visszaemlékezésével emlékezett az aradi vértanúkra Facebook-bejegyzésében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, a kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította október hatodikát arra emlékezve, hogy 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvéd főtisztjét, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Olyan büszkén fogadták a halálos ítéletet, mintha csupa dicséretet olvastak volna fel előttük. A kihallgatásoknál, amikor még remélték, hogy javítanak sorsukon, talán szelídeknek mutatkoztak, de most: mindegyik egyszerre úgy megkeményedett, mint a gránitszikla. Akik látták őket az utolsó útjukon, azt mondották, hogy a kísérő katonaság lógatta a fejét szomorkodván; de a hős hadfiak mindannyian büszke daccal mentek. Úgy mesélik, hogy Damjanich még élcelődött is folyvást. Isten nyugosztalja, mert a magyar hazának nem volt több ily nemes bajnoka, mikor e tizenhárom nemes lángoló mécsese kialudt. Én napokig úgy éreztem magamat, mintha valami mocsok esett volna rajtam, hogy nem voltam közöttük.

– idézte a kormányszóvivő a tíz év várfogságra ítélt Gáspár András honvéd tábornokot.

Borítókép: Thoma János: Aradi vértanúk (Forrás: Facebook/Szentkirályi Alexandra)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.