Jelentős fordulat jön az időjárásban

Vasárnap elbúcsúzhatunk a napos időtől, viharos széllökésekre is számítani kell. Változik az időjárás, aminek a hátterében egy hidegfront áll, ami ma reggelre érte el hazánkat.

2023. 10. 08. 7:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten még végig napsütéses idő volt, aminek köszönhetően napközben továbbra is kellemes, meleg őszi időjárás volt a jellemző. Ez változik meg a mai nappal. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján ugyanis vasárnap kora délutánig többnyire közepesen és erősen felhős lesz az ég, majd északkelet felől csökken a felhőzet, ugyanakkor 

a Dunántúlon végig felhős idő marad. 

Elvétve valószínű csapadék, főleg a nyugati és a keleti megyékben alakulhatnak ki záporok. 

Az északnyugati, északi szél időnként megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul, ami az északi tájakon már reggel, kora délelőtt beáll. Késő este 5, 15 fok valószínű – olvasható az OMSZ mai napra szóló előrejelzésében. 

 

Figyelmeztetést adtak ki a viharos széllökések miatt

Az időjárás alakulásának hátterében az áll, hogy vasárnap reggel észak felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, mely a délelőtti órákban át is vonul az országon. A front előterében a nyugati, északnyugati szél már vasárnap reggel nagy területen megerősödik. 

Kiemelten délelőtt a front környezetében a hirtelen északias irányba forduló szelet már többfelé kísérhetik viharos (60-80 km/h), néhol ennél erősebb (>80 km/h) lökések is. A front mögött a délutáni órákra veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések az esti órákig még előfordulhatnak – olvasható a magyarázat a portálon.

A felhős idő jövő hét elején is kitart, az előrejelzések szerint hétfő estig biztosan nem számíthatunk napsütésre. 

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Köpönyeg.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.