Nagy a verseny a falvak és a városok között

Bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők építésével veheti fel a vidék a versenyt a várossal – vélekedett a kormánybiztos.

Forrás: MTI2023. 10. 12. 16:24
GYOPÁROS Alpár
Magyar falu program - Átadták a felújított orvosi rendelőt Németkéren Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vonzóvá kell tenni a falvakat ahhoz, hogy megálljon a kistelepülések népességcsökkenése – jelentette ki Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Tolna vármegyei Németkéren. A kormánybiztos a Magyar falu program 19 millió forintos támogatásával felújított orvosi rendelő csütörtöki átadásán azt mondta: 

a kormány eltökélt a falvak fejlesztésére, és a mindenkori lehetőségekhez képest, de a létező legnagyobb erőforrásokat mozgósítva biztosítani fogja a program működését.

Megjegyezte: fél évszázada zajlik az elvándorlás a falvakból. Ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon, élhető településeket kell kialakítani, komolyabb, életminőséget javító intézkedéseket kell tenni. Emellett meg kell értetni a fiatalokkal, hogy ha az alapszolgáltatásokat a falvakban olyan minőségben biztosítják, mint a városokban, akkor a falu a miliőjének köszönhetően megelőzheti a várost – tette hozzá. 

Gyopáros Alpár úgy fogalmazott: a fiataloknak a család és az egzisztenciális biztonság a legfontosabb, és a Magyar falu program elindításakor ezt a cél tűzték ki az infrastrukturális fejlesztésekkel. Úgy vélekedett, hogy

 az a verseny, ami a falvak és a városok között zajlik, bölcsődék építésével, óvodák felújításával, az óvodai férőhelyek számának növelésével vagy orvosi rendelők felújításával kiegyenlíthető. 

A kormánybiztos közölte, Tolna vármegyében harmincmilliárd, Németkéren kétszázmillió forint értékű fejlesztést valósítottak meg a program támogatásával. 

Süli János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy az elmúlt években központi forrásból járhatóvá tették a környék útjait. Ez azért is fontos, mert a járóbeteg-ellátás központja Paks – mutatott rá.

Borítókép: Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa beszédet mond a Magyar falu program 19 millió forintos támogatásával felújított orvosi rendelő átadásán Németkéren 2023. október 12-én. (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.