Rossz időben folyt Rambo vére, értesítették a román hatóságokat

A ATV Spirit és a Best FM is nyithatja a pénztárcáját, nem kellett volna szabályt sérteniük.

Forrás: MTI2023. 10. 26. 17:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az ATV Spirit és a Best FM médiaszolgáltatóira, emellett a testület a román társhatósághoz fordult a Mozi+ televízió egyik kora este sugárzott műsora miatt – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága. Mint írták, az ATV Spirit médiaszolgáltatójával szemben két jogsértés miatt is eljárás indult, ugyanis a hatósági vizsgálat során kiderült, hogy az országos vételkörzetű kereskedelmi tévécsatorna április 14. és 20. között öt napon is alulteljesítette a hatósági határozatban meghatározott, napi rendszeres híradásra szánt minimális műsoridőt. Hozzáfűzték: 

a szolgáltató ellen burkolt kereskedelmi közlemény közzététele miatt is eljárás indult 

az április 14-én kora reggel sugárzott Hazahúzó című műsorszám miatt, mivel annak két szegmense is reklámértékű információkat, a bemutatott szolgáltatások igénybevételét előmozdító tájékoztatást tartalmazott. A médiatanács a két jogsértés miatt összesen 150 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra, emellett a jogsértések ismételtsége miatt a vezető tisztségviselőnek további ötven ezer forintot kell fizetnie.

Az Eger 100,7 MHz-en sugárzó Best FM helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió július 22. és 28. közötti adáshetének vizsgálata során megállapították, hogy a rádió szolgáltatója nem teljesítette a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok, műsorelemek arányára vonatkozó vállalását, és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok aránya is alulmaradt a hatósági szerződésben rögzítettekhez képest. Ezenfelül a szöveges tartalom aránya is kevesebbnek bizonyult a vállaltnál. Az ismételt jogsértésre való tekintettel a médiatanács 110 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót, annak vezető tisztségviselőjére pedig ötven ezer forint bírságot szabott ki - közölték.

A médiatanács beszámolt arról, hogy bejelentés alapján vizsgálta a román joghatóság alá tartozó Mozi+ csatornán szeptember 4-én este hét órai kezdettel sugárzott Rambo V. – Utolsó vér című műsorszámot. A szolgáltató „12”-es korhatárjelöléssel és „A következő műsorszám megtekintése 12 éven aluliaknak nem ajánlott!” felhívással tette közzé a műsorszámot,

 a hatósági ellenőrzés alapján azonban a filmet a felnőtt témák ábrázolása, agressziótartalma és realisztikus erőszakábrázolása miatt „18 éven aluliaknak nem ajánlott” megjelöléssel és ennek megfelelő idősávban, 22 óra és hajnali 5 óra között kellett volna műsorra tűzni.

A hatóság értesítette a román társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére – jelezték.

Borítókép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.