Temetőkáosz: a főváros FKF-eseket mozgósít, hogy rendben legyenek a sírkertek halottak napjára

A helyszínen járva lapunk munkatársai meglepődve tapasztalták, hogy a Rákospalotai köztemetőben a város köztisztaságáért felelős FKF munkatársai is besegítettek a sírkertek rendben tartásának munkájába. A jelenség hátterében a temetőket érintő közelmúltban kirobbant botrány körvonalazódik: a zöldfelületek rendbentartásáért felelős cég gyanús kifizetéseket kapott, és ezzel egy időben az is kiderült, hogy nem megfelelően végezte el a munkáját. Kikértük az ügyben a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. – amely alá az FKF is tartozik – véleményét, és megszólalt az ügyben Dódity Gabriella is. A fővárosi képviselő szerint Karácsony Gergely és emberei megbuktak városüzemeltetésből is.

2023. 10. 29. 13:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sírokra rádőlt fák, szemét és helyenként burjánzó növényzet: ez a látvány fogadta a Magyar Nemzet újságíróit a bejárattól távolabb eső részeken a Rákospalotai és az Új köztemetőben. 

A botrányt kirobbantó Dódity Gabriella fővárosi képviselő úgy fogalmazott lapunknak, hogy ez az ügy bizonyítja: „Karácsony Gergelyék megbuktak városüzemeltetésből is”. 

 

 A jelenséggel az elmúlt napokban részletesen foglalkoztunk: a temetők rendben tartásáért 2012 és 2023 között felelős Harmat Kert Kft. az elmúlt egy évben nem végezte el rendesen a rá bízott munkát, ezt pedig a temetők vezetői 2023 nyarán jelezték a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-nek (BKM). 

Ez utóbbi cég alá tartozik a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI), amely a sírkertek rendben tartásáért és a temetkezési szolgáltatásért felel. A Mártha Imre vezette BKM belső vizsgálatot indított, amelyből kiderült: a Harmat Kert csaknem hetvenmillió forintnyi olyan munkáról állított ki teljesítési igazolást, amelyet nem teljesített. Végül a BKM megállapodott a céggel, hogy az utólag ledolgozza az előre kifizetett munkákat. 

A sírkertekben ottjártunkkor azonban valami nem stimmelt, mégpedig az, hogy a szintén a BKM alá tartozó, a közterületek tisztán tartásáért felelős FKF munkatársai is dolgoztak a helyszínen, miközben tudomásunk szerint ez nem lenne feladatuk. 

A kérdés kapcsán az FKF sajtóosztályához fordultunk, végül pedig a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. PR- és kommunikációs igazgatóságától kaptunk válaszokat. 

Fotó: Magyar Nemzet

A BKM elsőként felelevenítette, hogy 2022 és 2023 között utoljára vették igénybe külső cég – esetükben a Harmat Kert Kft. – szolgáltatását a temetői zöldterületek rendben tartására. Ezzel a jövőben a Budapesti Temetkezési Intézet saját munkavállalói foglalkoznak. Mint azt a BKM kommunikációs igazgatósága írta kérdésünkre: a BTI temetkezési divíziójánál ötven új munkavállalói státust hoztak létre és megkezdték a szükséges kertészeti eszközök beszerzését is.

A BKM lapunknak küldött válasza szerint a hozzájuk tartozó FKF hulladékgazdálkodási és FKF köztisztasági divíziói az új rendszerben a látogatók által kihelyezett vegyes hulladék kezeléséért és elszállításáért felelnek 2023. szeptember elsejétől a budapesti temetőkben. A cég közölte továbbá azt is, hogy a BKM Főkert kertészeti divíziója nem vesz részt a gondozási munkákban, csupán tanácsokkal, szakmai javaslatokkal és „szakmai kontroll” biztosításával járulnak hozzá a sírkertek rendben tartásához. 

A BKM a Harmat Kert Kft. visszás ügyeire kitérve lapunknak azt írta: a feltárt hibákat a vállalkozó a BKM felszólítása után saját költségére önként korrigálta és a cég vezetése, valamint felügyelőbizottsága is úgy ítélte meg, hogy kár nem keletkezett. 

– Azonban az érintett időszakban a vállalkozó által korábban végzett vitatott feladatok teljesítésében és szabályszerű dokumentálásában a részéről felmerülhetett jogsértés, ezért a Budapesti Közművek feljelentést nyújtott be ellene a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz – szögezte le válaszában a BKM. 

Borítókép: Kidőlt fa egy budapesti temetőben (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.