Újabb gyermekotthont újítanak fel a fogvatartottak

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére. Ennek jegyében folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok alakulását, így többek között rendszeresen látogatásokat tesz különböző hazai gyermekvédelmi intézményekben.

2023. 10. 04. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb állomásához érkezett az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére indult gyermekotthon-felújítási program. Kozma Ákos ombudsmani ellenőrzése több esetben számos működési hiányosságot tárt fel, főként az intézményeknek helyet adó épületek állapotában.

Kozma Ákos (balra a második) alapvető jogok biztosa adta át a felújított gyermekotthont (Fotó: AJBH)

Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére 2021-ben elindult a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja Tóth Tamás büntetés-végrehajtási altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka és Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár segítő közreműködésével. Ennek keretében 2021-ben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága többek között a Szombathelyi Erdészeti Zrt. aktív részvételével két gyermekotthont újított fel teljeskörűen.

A gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja 2022-ben és 2023-ban is folytatódott, további két gyermekotthon esett át teljes körű felújításon az AJBH, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkársága, a Mecsekerdő Zrt. és a Verga Zrt. közreműködésével.

Ma a balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthonba látogatott az alapvető jogok biztosa, Farsang Tamás büntetés-végrehajtási dandártábornok, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese, Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, Nógrád vármegyei rendőrfőkapitány, valamint Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója kíséretében, ahol Kozma Ákos az ombudsmani gyermekotthon-felújítási program újabb állomását jelentette be.

Ezúton is köszönöm a közreműködésüket a programban részt vevő intézményeknek, vezetőiknek és munkatársaiknak, és remélem, hogy ez az előremutató együttműködés még nagyon sokáig fennmaradhat, és további jó célokért is képesek leszünk együtt tenni

– hangsúlyozta projektnyitó beszédében Kozma Ákos ombudsman.

A balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthon felújítására a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság javaslatára, valamint egy 2023 szeptemberében végzett helyszíni vizsgálat alapján a közelmúltban kiadott ombudsmani jelentésben tett megállapítások nyomán kerül sor.

Borítókép: Ma jelentette be Kozma Ákos az újabb gyermekotthon-felújítást (Fotó: AJBH)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.