Alapjogokért Központ: Erőt ad és egységet teremt a nemzeti konzultáció

A rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót is eltörölné Brüsszel.

Forrás: Alapjogokért Központ2023. 11. 02. 8:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A soron következő, tizenharmadik nemzeti konzultáció lehet az utóbbi évek legfontosabb véleménynyilvánítási lehetősége, hiszen a magyar emberek többek között arról is kifejthetik az álláspontjukat, hogy Brüsszel el akarja törölni a rezsicsökkentést, a kamatstopot vagy az extraprofitadót – írta elemzésében az Alapjogokért Központ

Emlékeztettek, Orbán Viktor 2005-ben hirdette meg azt a politikai vezérelvet, amely két választás között is lehetőséget biztosít a választópolgárok aktív csoportjainak véleményformálására a magyarok előtt álló kritikus kérdésekben. A nemzeti konzultáció azóta valódi hungarikummá nőtte ki magát, amely az egyes kormányzati intézkedések legitimációját növeli, sőt, egyetértési pontokat is képes generálni – mutattak rá.

Az Alapjogokért Központ felidézte: az eddigi konzultációk során a magyar emberek támogatásukról biztosították a kormányzatot egyebek mellett olyan fontos kérdésekben, mint hazánk új alaptörvényének megalkotása, a bevándorlás és terrorizmus kérdésének kezelése, valamint a családvédelem. Ezzel a magyarok nem csupán a belpolitika szereplőinek fogalmazták meg igényeiket, hanem az európai és a nemzetközi politikai térnek is jelezték, hogy az ország jövőjét érintő legfajsúlyosabb ügyekben milyen döntést várnak el Magyarország képviselőitől.  

Az előttünk álló egyeztetés – ahogyan az már korábban többször is látható volt – ismét a kormány legitimációját erősítheti meg a brüsszeli vitákban. 

A tét igen nagy: olyan kérdések fekszenek az uniós tárgyalóasztalon, mint a migráció és a vele kéz a kézben járó terrorizmus ügye, a háború, illetve az abból következő gazdasági válságra adott nemzeti válaszok, köztük a rezsicsökkentés, a százezrek életét megkönnyítő kamatstopok, valamint a bankok extraprofitadója. 

– hívták fel a figyelmet. 

A nemzeti konzultáció annak ellenére sikeres és hatékony, véleményeket becsatornázni képes formula, hogy rengeteg kritikát és alaptalan vádat fogalmaznak meg az egyes kérdőívekkel szemben. Sőt, az ellenzéki pártok rendre bojkottálják a politikai egység megteremtését célzó kérdések megtárgyalását is. Ennek célja egyértelmű: figyelmen kívül hagyni a választók akaratát és a jövőben bevezetésre kerülő intézkedések társadalmi legitimációját akarják lerontani – közölte az Alapjogokért Központ.

Borítókép: az európai uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2022. október 14-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.