Brutális erejű vulkánkitörés fenyegeti Európát, egy települést már evakuáltak

Tegnap délután óta több mint 500 földrengés pattant ki Grindavíktól északkeletre húzódóan, ebből 14 haladta meg a 4M erősséget, és volt egy 5,1-es erősségű rengés is – olvasható a Tűzhányóblog Facebook-oldalán.

Forrás: Tűzhányó Blog2023. 11. 11. 15:34
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nap alatt Festarfjall és Svartsvengi között 120 centiméter horizontális felszíntávolodást tapasztaltak, ez tízszer nagyobb távolodás, mint a 2021-es Fagradalsfjall kitörés előtt történt – olvasható a Tűzhányóblog Facebook-oldalán.

A polgári védelem veszélyhelyzetet jelentett be, és az éjszaka kitelepítették a 3500 lakosú Grindavík települést. Az 1973-as Heimaey vulkánkitörés óta ez az első alkalom Izlandon, hogy ki kell telepíteni egy települést vulkánkitörés veszélye miatt.

Mindez csak egy dologra engedhet következtetni

A földrengések eloszlása és a hipocentrumok jelzik, hogy friss magmatömeg áramlik fel a mélyből és a Sundhnjúkagígar hasadékzóna mentén, ez pedig jelentősen gyengíti a sekély földkéreg kőzettestet, így

bármikor elkezdődhet a kitörés.

Az eddigi adatok alapján számottevően nagyobb magmatömeg nyomul a földkéregbe, mint az előző három izlandi vulkánkitörés során, emiatt a szakemberek jelentős vulkáni működést várnak. 

Azonban hangsúlyozni kell, hogy a kitörés jellege – amennyiben ez szárazföldön történik – továbbra is alapvetően lávaöntéses lesz, amihez járulhatnak lávaszökőkút-kitörések, különösen az elején. Nincs azonban kizárva az sem, hogy Grindavíktól délnyugatra, óceáni területen a víz alatt is megnyílik a föld, ebben az esetben lehet heves, úgynevezett freatomagmás kitörés, ami nagyobb gondot okozhat.

Egy kiterjedt lávaöntő kitörés a területen most emberi létesítményeket is veszélyeztet, a Kék Lagúna és a közeli geotermális erőmű mellett Grindavík városát is.

A polgári védelem irodájában 24 órában zajlik az adatgyűjtés.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.