Elbutít a mesterséges intelligencia? – ettől tartanak a fiatalok

A magánélet megfigyelését és a katonai alkalmazást is a legfőbb káros hatásokként nevezték meg.

Forrás: MTI2023. 11. 02. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félnek  a mesterséges intelligencia negatív hatásaitól és a rájuk váró kihívásoktól, amellett hogy optimisták is a jövőjük megítélésében – olvasható a Boston Consulting Group (BCG) felméréséből, amelyet a Brain Bar éves generációs kutatásának részeként végeztek el. A közlemény szerint a szeptemberi Brain Bar fesztivál résztvevőinek visszajelzései alapján a kommunikációs és vezetői képességek, a kreativitás, az innováció, a problémamegoldás, a kritikus gondolkodás, a rugalmasság és alkalmazkodóképesség a karrier legfontosabb feltétele. 

A válaszadó fiatalok 77 százaléka szerint az új technológiák elsajátítása fontosabb, mint a klasszikus tudásé, és 55 százalékuk úgy gondolja, hogy a számára szükséges készségek nagy részét nem a formális oktatáson keresztül fogja megszerezni. 

Összességében a válaszoló fiatalok több mint negyven százaléka tart a jövőtől, és bár 79 százalékuk összességében kedvezően ítéli meg a mesterséges intelligenciát, 49 százalék tart attól, hogy elbutulást okoz.

A közlemény arról is beszámolt, hogy sokan számítanak a mesterséges intelligencia alkotta valótlan hírek, médiatartalmak terjedésére. A káros következmények közé sorolták a katonai alkalmazást és a magánélet megfigyelését is, ugyanakkor elismerték, hogy segítheti az egészségügyet, olcsóbbá tehet költséges folyamatokat, támogathat az adminisztrációban, időigényes munkákat vehet át az embertől – tették hozzá. 

A közleményből kiderült az is, hogy a felmérésben az idei Brain Bar fesztivál 2163 vendége vett részt. A vizsgálat kérdéseire középiskolai és egyetemi hallgatók, valamint pedagógusok válaszoltak.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.